Maksa par meliem: Latvijā pirmo reizi tiesā par nepatiesām ziņām

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasРабота за компьютером. Клавиатура
Работа за компьютером. Клавиатура - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn Latvijas policija identificēja un aizturēja divus ļaundarus, kuri sacerēja nepatiesas ziņas un publicēja tās šķietamās ziņu vietnēs.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa sākusi krimināllietas izskatīšanu, saskaņā ar kuru trīs ziņu portālu organizatori apsūdzētio par nepatiesu ziņu izplatīšanu un huligānismu, raksta bb.lv.

Pērnā gada augustā tika vēstīts, ka aizturēti interneta huligāni. Lietā iekļautas deviņas noziedzīgas epizodes. Apsūdzība norāda, ka 2018.gada pavasarī un vasarā dažādās vietnēs tika publicētas nepatiesas ziņas ar kliedzošiem virsrakstiem, piemēram, par to, ka Rīgā sabrucis tirdzniecības centrs Alfa un simtiem cilvēku gājuši bojā, no cietuma izbēguši divi par slepkavību aizdomas turēti vīrieši utt.

Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
Policija pret videopirātiem: vairāk nekā 200 rīdzinieki palikuši bez televīzijas

Par nepatieso informāciju policijā sūdzējās uzņēmēji un valsts iestādes.

Valsts policija sniedza informāciju par noziedznieku motīviem. Kā zihnāms, par katru vietnes apmeklētāju tā īpašnieki var saņemt naudu no internetā strādājošajām reklāmas kompānijām. Jo lielāka auditorija, jo plašāka reklāma. Prokuratūrā paskaidroja, ka šādā ceļā iegūtie finansiālie līdzekļi nav arestēti, jo huligānisms nav pārkāpums, par kuru paredzēts šāds solis, taču cietušie varēs tiesas procesā pieprasīt zaudējumu segšanu.

Prokuratūra uzsvēra, ka tas ir pirmais šāda veida precedents – personas apsūdzētas par huligānismu tīmeklī.

Iepriekš ziņots, ka viens no apsūdzētajiem ir Niks Endziņš, pazīstams kā mūziķis Neids. Viņš pavadījis cietumā vairākus mēnešus, atbilstoši apsūdzībai viņam inkriminēta vienas nepatiesas ziņas publikācija. Abiem pārējiem inkriminētas astoņas nepatiesas ziņas.

2018.gada jūlijā Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sāka kriminālprocesu saskaņā ar vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu iesniegumiem par to, ka internetā izplatās ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas radījušas atbalsi sabiedrībā. Nepatieso ziņu izplatīšanas ietvaros bija ne tikai traucēts sabiedriskais miers un apgrūtināts ar darbu neatliekamās situācijās saistītu iestāžu darbs.

Разговор по телефону  - Sputnik Latvija
Valsts policija: par telefona krāpnieku upuriem kļūst cilvēki, kas vecāki par 50 gadiem

Izmeēšana secināja, ka internetā atrastas vismaz septiņas vietnes, kurās parādījušās nepatiesas ziņas. Starp tām ir tv-play.lv, neticams.net, redzams.lv, kasjauns.net, parvisu.net un atklats.com.

Minēto resursu mērķis bija publicēt nepatiesu, taču maksimāli skandalozu ziņu un pēc tam pārpublicēt to sociālajos tīklos, tādējādi pievilinot apmeklētājus lapai ar nepatiesajām ziņām.

Ļaundari ar nodomu publicēja dažāda rakstura nepatiesās ziņas – par baisām traģēdijām, avārijām, karaklizmām, nelaimes gadījumiem, veikala sabrukšanu, lidmašīnu katastrofām, autobusu sadursmēm, kurās it kā gājis bojā liels skaits pieaugušo un bērnu.

Lai padarītu ziņu pēc iespējas ticamāku, nepatiesās ziņas pavadīja fotogrāfijas un sīks notikušā apraksts.

Ziņu lente
0