Policija aizturējusi viltus ziņu autorus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policijas darbinieki aizturējuši divus jauniešus, kuri tiek turēti aizdomās par nepatiesu ziņu izplatīšanu.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. Pēdējā laikā Latvijas informācijas telpā aktīvi izplatījās bezgalīgas ziņas par avārijām un karastrofām, taču policijas darbiniekiem izdevies aizturēt iespējamos vaininiekus.

Nepatieso ziņu lietas izmeklēšanas ietvaros veikts plašs monitorings. Operatīvo darbību rezultātā šonedēļ aizturēts 21 gadu vecs, iepriekš tiesāts vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par nepatieso ziņu sastādīšanu un publicēšanu. Nozieguma organizators atrodas Rīgas Centrālcietumā, jo pieņemts lēmums par viņa arestu.

Policija informēja: laikā, kad kārtības sargi noteica viņa atrašanās vietu, uzņēmīgais jaunietis paspēja pastrādāt vēl vienu noziegumu: publicēja internetā sludinājumu par sava telefona pārdošanu un lūdza pircējus pārskaitīt priekšapmaksu benzīnam, kas esot nepieciešams pirkuma piegādei. Taču pircēji pēc avansa pārskaitīšanas telefonu nesaņēma.

Марихуана - Sputnik Latvija
Medicīniskās marihuānas legalizācija: Valsts policija - par, Veselības ministrija - pret

Ceturtdien policijas darbiniekiem izdevās uziet viņa līdzdalībnieka pēdas. Izrādījās, ka tas ir 15 gadus vecs iepriekš nesodīts jaunietis. Viņš ir nepilngadīgais, tāpēc viņam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Pārmeklēšanas laikā policijas darbinieki konfiscējuši lielu skaitu elektronisko informācijas nesēju, turklāt saņemta informācija, kas ļāvusi atslēgt visus resursus, ar kuru starpniecību izplatītas viltus ziņas.

Policija informēja, ka internetā atrodamas vismaz septiņas analoģiska satura interneta vietnes: tv-play.lv; neticams.net; redzams.lv; redzams.net; kasjauns.net; parvisu.net; atklats.com — kuras uztur personu grupa ar mērķi dalīties ar vietnēs izvietotajām viltus ziņām sociālajos tīklos, tādējādi apzināti maldinot sociālo tīklu lietotājus un ievilinot viņus apmeklēt šīs viltus ziņu lapas.

Ļaundari apzināti publicēja nepatiesu informāciju par traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, ieskaitot lielveikala sabrukšanu, lidmašīnas katastrofu, autobusa sadursmi, kurā it kā gājuši bojā bērni.

Jo lielāks cilvēku skaits apmeklēja portālu, jo lielākus ienākumus to īpašnieki cerēja saņemt, pārdodot vietas reklāmdevējiem. Katras lapas apmeklētāju skaits bija tieši saistīts ar noziedzīgās grupas ienākumiem, konstatēja policijas darbinieki.

Mācībās Saber Strike - Sputnik Latvija
Netālu notiek militārās mācības: kas jāzina

Pret aizturētajiem ierosināts kriminālprocess saskaņā ar LR Krimināllikuma 231. panta 1. daļu — huligānisms.

Policijas darbinieki lūdza iedzīvotājus neatbalstīt tamlīdzīgus nepatiesu ziņu portālus un nepārpublicēt tamlīdzīgas ziņas sociālajos tīklos.

Latvijas Valsts policijas un citu operatīvo dienestu oficiālās ziņas publicētas šo iestāžu lapās internetā un sociālajos tīklos.    

Ziņu lente
0