Kopā ar degvielas cenām kā sēnes pēc lietus Latvijā aug nelegālās DUS

© pixabayЗаправка автомобиля на автозаправочной станции
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā vērojams kontrabandas degvielas pieprasījums – tā ir lētāka nekā oficiālā; līdz ar akcīzes pieaugumu no 2020.gada 1.janvāra nelegālo DUS skaits var vēl pieaugt.

RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Nesen Valsts ieņēmumu dienests Rīgā slēdza kārtējo nelegālo degvielas uzpildes staciju, kas tirgoja Krievijas izcelsmes dīzeļdegvielu. Tas ir jau trešais gadījums pēdējā laikā. Iemesls ir saprotams: kontrabandas degvielas pieprasījums ir, jo tā ir lētāka nekā legālā, raksta bb.lv.

Neskatoties uz risku, ēnu biznesa sarukums nav prognozējams – no jaunā gada pieaugs akcīze, tātad cenas oficiālajās DUS vēl pieaugs.

Konfiscēti 800 litri degvielas un degvielas sūknis

Nelegālās DUS nav jaunums – ik mēnesi policija vai VID ziņo par jauniem pārkāpējiem, taču rudenī sācies tradicionālais biznesa aktivitātes periods visās jomās – arī ēnu biznesā.

Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
Latvijas ekonomikas ministrs glābj planētu: vadītāji uzpildās Lietuvā

Nesen VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki Rīgā atrada nelegālu degvielas tirdzniecības vietu. Izrādījās, degvielu nolej no Krievijā reģistrētas kravas automašīnas Volvo. Līdzās stāvēja Latvijā reģistrēts kravas furgons Volkswagen, kurā tika pārsūknēta degviela.

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 pantu ierosinātas divas lietas, konfiscētas plastmasas tvertnes, aptuveni 800 litri dīzeļdegvielas, degvielas sūknis, caurules un citi lietišķie pierādījumi, kā arī abas automašīnas.

Tirgotāji aizturēti ar speciālo uzdevumu vienības atbalstu

Septembra vidū policija konstatēja nelegālo DUS Daugavpilī. Sankcionēta kratīšana notika iepriekš ierosināta kriminālprocesa ietvaros.

Poicija konfiscēja 4230 litrus nezināmas izcelsmes dīzeļdegvielas, sūkņus, skaitītājus, uzpildes pistoles. Izmeklēšanas ietvaros aizturēts viens no iespējamiem noziedzīgās grupas līdzzinātājiem.

Augusta nogalē kartējos nelegālos tirgoņus aizturēja speciālo uzdevumu vienība. DUS atradās rūpniecības objekta teritorijā. Līdztekus apsardzei operācijā bija iesaistīti antiteroristiskā bataljona Omega karavīri, kā arī Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes darbinieki.

Tika konfiscēti aptuveni 2 tūkstoši litru degvielas, pieci sūkņi un automašīna, aizturēts arī domājamais īpašnieks.

Nāks "degvielas tūrisma" lavīna

Vasarā Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija publicēja vēstuli premjerministram Krišjānim Kariņam, finanšu ministram Jānim Reiram un Saeimas Budžeta un finanšu komisijai. Tirgotāji lūdza atlikt 2020.gada 1.janvārī paredzēto akcīzes palielināšanu. Dīzeļdegvielas cena pieaugs par 5 centiem par litru, benzīns – mazliet vairāk nekā par četriem centiem.

Iepriekš valdība palielināja degvielas akcīzi 2018.gada 1.janvārī, līdztekus nodokļu reformai. Autoīpašnieki sāpīgi sajuta pārmaiņas – daudzi mainīja savus ieradumus. Cita starpā sākās "degvielas tūrisms" uz Lietuvu.

Стоимость бензина - Sputnik Latvija
Degvielas cenas Baltijas valstīs atkal pieaug: tagad kārta dīzeļdegvielai

Kopš iepriekšējā cenu pieauguma naftas produktu realizācijas apjoma pieaugums ir būtiski palēninājies, 2017.gadā pieaugums sasniedza 5,17%, bet 2018.gadā – vien 1,19%. Jau tagad daudzi kravu pārvadājumu uzņēmumi pilnībā pārgājuši pie uzpildes Lietuvā, kur cenas ir zemākas. Tur benzīna realizācijas pieaugums gada laikā sastādījis 5,9%, dīzeļdegvielas — 6,21%.

Eksperti prognozēja, ka akcīzes palielināšanās 2020.gadā un Latvijas DUS klientu tālāka aizplūšana uz kaimiņu reģioniem var novest pie tā, ka valsts nesaņems akcīzes nodokli plānotajā apjomā.

Akcīzes pieaugumam ir arī citas negatīvas sekas, atzīmēja ekonomists Jānis Priede, – sadārdzināsies jebkuri ar transportēšanu saistīti pakalpojumi.

Viņš atzīmēja, ka, redzot akcīzes pieaugumu, var pāriet pie sabiedriskā transporta vai velosipēda, un pieļāva, ka tā varētu būt vides aizsardzības politikas daļa, lai valsts kļūtu "zaļāka", taču bizness nevar ātri pāriet, piemēram, pie elektriskā transporta, tātad akcīzes pieaugums neizbēgami ietekmēs galaprodukta cenu.

Jāpiebilst, ka Ekonomikas ministrija jau gatavo jaunas izmaiņas, lai Latvija kļūtu vēl zaļāka. Par ogļskābās gāzes izmešiem jāmaksā tam, kas tos rada. Pagaidām tikai nav zināms, kā un cik maksāt. Taču, ministrs paskaidroja, tā ir ES kopējā politika. Jau nākamgad atjaunojamo energoresursu daļai degvielas kopējā patēriņā jāsasniedz 10%. Tādas ir Eiropas Komisijas prasības.

Salīdzinām cenas

Pagājušajā nedēļā Tallinā un Viļņā pieauga dīzeļdegvielas cenas. Rīgā tās cena nemainījās.

Augstākā dīzeļdegvielas un benzīna cena pagājušajā darba nedēļā bija Tallinā, zemākā – Viļņā.

Доступность бензина в странах Европы в середине 2019 года - Sputnik Latvija
Braukt uz Kaļiņingradu? Benzīns Latvijā nekļūst lētāks

Rīgā šonedēļ degvielas cenas DUS Circle K saglabājās nemainījas: 95.markas benzīns maksāja 1,294 eiro par litru, dīzeļdegviela — 1,244 eiro par litru.

Viļņā 95.markas benzīna cena samazinājās par 0,3% — līdz 1,146 eiro par litru, dīzeļdegvielas cena pieauga par 0,2% — līdz 1,085 eiro par litru.

Tallinā 95.markas benzīna cena pieauga par 2,8% — līdz 1,356 eiro par litru, kļuva dārgāka arī dīzeļdegviela – par 2,8% — līdz 1,346 eiro par litru.

Autogāzes cena šonedēļ Rīgā un Tallinā nemainījās – tā sastāda 0,565 un 0,629 eiro par litru atbilstoši, bet Viļņā samazinājās par 3,6% — līdz 0,477 eiro par litru.

Ziņu lente
0