Ierosināts kriminālprocess par Veselības ministrijas iepirkumiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Veselības ministrijas iesniegumu, ierosināts kriminālprocess aizdomās par krāpšanos iepirkumu jomā.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu par aizdomām par krāpšanos informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iepirkumos, paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele.

​​"Šonedēļ saņēmu vēstuli no Valsts policijas, ka pamatojoties uz VM iesniegumu, ierosināts kriminālprocess par aizdomām par krāpšanos ar Owitech licensēm VM IKT centralizācijas projektā. Ar interesi sekosim līdzi notikumu attīstībai," Viņķele uzrakstīja savā lapā Twitter.

Maijā Viņķele konstatēja, ka divos VM iepirkumos, tostarp IT pakalpojumu iepirkumā divu veselības aprūpes pakalpojumu grozu sistēmas datu bāzes izstrādei novērojamas "politiskās ietekmes" un krāpšanās pazīmes.

Pirmais projekts saistīts ar valsts medicīniskas apdrošinašanas sistēmas datu bāzes izstrādi, kam valsts atvēlēja 1,9 milj.eiro, otrs projekts – ar VM IT sistēmu centralizāciju par summu 3,5 milj.eiro apmērā.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Ilze Viņķele tur aizdomās par korupciju Andas Čakšas bijušo vīru

Ministre informēja, ka viņas uzdevumā abi projekti tika pārbaudīti un radušās aizdomas: nopirktas citas, daudz dārgākas licencētās programmas. Datu bāzes projekta jautājumā eksperti apšaubīja, vai bija nepieciešami izdevumi iekārtu iegādei 315 tūkstošu eiro apmērā, otrajā projektā konstatēti apšaubāmi darījumi par summu gandrīz 600 tūkst.eiro apmērā. Turklāt radies iespaids, ka iepirkuma noteikumi bija izstrādāti konkrētu komersantu vajadzībām, toreiz pavēstīja ministre.

Noskaidrojās, ka pērnā gada nogalē VM un Nacionālais veselības dienests gandrīz par pusmiljonu eiro iegādājušies programmatūru Owitech. Tās izstrādātājs ir kompānija Analytica, ko vada toreizējās veselības ministres Andas Čakšas bijušais vīrs.

Viņķele uzdeva izanalizēt un izvērtēt VM iepirkumu politiku, kā arī izkskatīt iespēju lauzt līgumu un pieprasīt naudu no piegādātājiem.

Ziņu lente
0