Demokrātija Latvijā nav priekš visiem: latvieši ar to ir daudz apmierinātāki, nekā krievi

© Sputnik / Sergey Melkonov"Марш рассерженных родителей" в Риге в знак протеста против реформы в русских школах
Марш рассерженных родителей в Риге в знак протеста против реформы в русских школах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs otrais iedzīvotājs ir neapmierināts ar to, kā Latvijā funkcionē demokrātija; vislielāko neatbalstu pauž "Saskaņas" atbalstītāji.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Vairums Latvijas iedzīvotāju ir neapmierināti ar demokrātijas stāvokli valstī, liecina pētījumu centra SKDS aptauja.

Rezultātus Twitter publicēja centra direktors Arnis Kaktiņš.

Gandrīz puse aptaujāto – 47% – ir neapmierināti ar demokrātijas funkcionēšanu, 12% no tiem ir kategoriski neapmierināti.

Pozitīvu vērtējumu sniedzis mazāks respondentu skaits – 41%, no tiem pilnībā ir apmierināti vien 4%, uzrakstīja Kaktiņš.

Interesanti, ka krievi ir daudz neapmierinātāki ar demokrātijas funkcionēšanu, nekā latvieši: to cilvēku vidū, kuri ikdienā runā krieviski, negatīvi par demokrātijas procesiem valstī atsaucās 53% respondentu, savukārt to vidū, kuri ikdienā runā latviski, tikai 42%.

Подсчет голосов на выборах в 13-й Сейм - Sputnik Latvija
Sēdies, trīs! Latvijas demokrātijai ielikuši atzīmi

Krievu vidū ir divas reizes vairāk to cilvēku, kuri ir kategoriski neapmierināti ar demokrātiju Latvijā: 17% pret 8% latviešu vidū.

Ja izskata dažādas vecuma grupas, vislielāko neapmierinātību ar demokrātiskās sistēmas stāvokli pauduši cilvēki vecumā virs 64 gadiem – šajā kategorijā šādu pozīciju izteikuši 54% respondentu. Nedaudz mazāk – vecuma kategorijā no 45 līdz 54 gadiem – 53%. Savukārt jauniešu, izskatās, viss apmierina – neapmierināti ir vien 32% cilvēku vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Ievērojami atšķiras atbildes uz šo jautājumu atkarībā no respondentu izglītības līmeņa: ar demokrātiju ir neapmierināts 61% aptaujāto ar pamatizglītību un tikai 41% aptaujāto ar augstāko izglītību.

Attiecībā uz partiju atbalstītājiem, vislielāko neapmierinātību ar demokrātiju izteikuši "Saskaņas" atbalstītāji (60%), tiem seko JKP un KPV LV vēlētāji (55%). Vismazāk neapmierināto par demokrātijas procesu funkcionēšanu ir "Attīstībai/Par!" (26%), Nacionālās apvienības (28%) un "Jaunās Vienotības" (31%) atbalstītāju vidū.

Ziņu lente
0