Katrs piektais medicīnas students vēlas aizbraukt prom no Latvijas

CC0 / pxhere / Врач в операционной
Врач в операционной - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo trīs gadu laikā Latviju pametuši vidēji 100 ārstu gadā – jaunākā rezidenta likme valstī ir par 30-55% mazāka, nekā Lietuvā un Igaunijā.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Aptuveni 20% medicīnas studentu neplāno stāties rezidentūrā Latvijā, vēsta Tvnet ar atsauci uz Latvijas Jauno ārstu asociāciju.

Latvijā valsts finansējums medicīnai sastāda 3,8% no iekšējā kopprodukta, kamēr Eiropā vidēji tie ir ap 7%, tādēļ medicīnas personāla algas Latvijā ir zemākas. Pamatojoties uz to, 20% topošo ārstu pieņēmuši lēmumu turpināt specializāciju citās valstīs ar labvēlīgākiem nosacījumiem.

Илга Шуплинска - Sputnik Latvija
Šuplinska piedāvā ieviest "atstrādāšanu" Latvijā budžeta vietu studentiem

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, pēdējo trīs gadu laikā Latviju pametuši vidēji 100 ārstu gadā, un, pēc asociācijas domām, nav pamata domāt, ka tuvākajos gados situācija mainīsies.

Asociācijā paskaidroja, ka jaunie ārsti – tie ir cilvēki vecumā no 35 līdz 35 gadiem, kuri strādā vidēji 240 stundas mēnesī vairākās vietās. Jaunākā rezidenta likme Latvijā ir par 30-55% mazāka, nekā citās Baltijas valstīs. Šī likme bruto sastāda 1345 eiro Lietuvā, 2083 eiro Igaunijā un 950 eiro Latvijā.

Saskaņā ar Valsts kontroles sniegtajām ziņām, tikai 65% jauno ārstu paliek Latvijas darba tirgū pēc diploma saņemšanas, turklāt 55% mediķu un palīgpersonāla ir vecāki par 50 gadiem.

Saskaņā ar Ārstu biedrības datiem, kura palīdz mediķiem noformēt nepieciešamos dokumentus darbam ārzemēs, vispieprasītākās ir VFR, Lielbritānija un Zviedrija. 2016. gadā Latvija emigrācijas iemesla dēļ palika bez 102 ārstiem, savukārt 2015. gadā pazaudēja vēl 85.

Ziņu lente
0