Jāpasteidzas: tiks ieviests jauns nodoklis pasta sūtījumiem

© Foto : facebook / Latvijas PastsПочта Латвии
Почта Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā atgriezt saņemšanas brīdī samaksāto nodokli par sūtījumu, ja preci nācās atgriezt? Ko darīt, ja jūs saņēmāt vēstuli no Latvijas Pasta? Latvijas Pasts un VID sniedz skaidrojumus.

RĪGA, 3. oktobris – Sputnik. Latvijas iedzīvotājiem rodas pietiekami daudz jautājumu par pasta darbu, lielākoties saistībā ar sūtījumu nosūtīšanu un saņemšanu. Tas neizbrīna: Interneta pirkumi kļūst aizvien populārāki, raksta Latvijas avīze "Segodņa", kas apkopojusi informāciju par galvenajiem sūtījumu apstrādes noteikumiem pat dažām "viltībām", kā to apiet un ietaupīt.

Atgriezt nodokli

Lielākā daļa to, kas izmanto tiešsaistes veikalu pakalpojumu, zina: pērkot Internetā, ir jāatmuito preces, kas maksā virs 22 eiro – par tiem ir jāsamaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) 21% apmērā.

Почтальон - Sputnik Latvija
Latvijas Pasts dubultojis maksu par pensijas piegādi

Visnotaļ izplatīta ir šāda situācija: tiek veikts pirkums Internetveikalā, preces saņemšanas brīdī pastā tiek nomaksāts nodoklis, taču manta (piemēram, kaut kas no apģērba) nav derējis. Preci nākas atgriezt atpakaļ. Pēc kāda laika veikals atsūta lielāka izmēra mantu, un klientam nākas maksāt nodokli otru reizi. Kā lai atgriež naudu par pirmo sūtījumu?

VID šajā sakarā skaidro: nodoklis ir iespējams atgūt. Lai to darītu, trīs mēnešu laikā pēc deklarācijas noformēšanas jānosūta vēstule VID Muitas pārvaldei (Talejas iela 1, Rīga, LV-1078). Vēstulē brīvā formā jāapraksta situācija, jānorāda personas dati (vārds, uzvārds, nosaukums, ja tā ir firma, adrese, telefona numurs). Tāpat ir jāsniedz muitas deklarācijas numurs, jānorāda pieprasītā atmaksas summa, atmaksas pamatojums un bankas konts, kurā jāieskaita summa.

Iesniegumam jāpievieno pavadzīme vai kvīts, pasta orderis, maksājuma dokumenti par preci (piemēram, bankas konta vai PayPal sistēmas izrakstu). Obligāti ir nepieciešama arī informācija no Internetveikala par preces atgriešanas faktu un atgriešanas iemeslu ar precīzu pārdevēja adresi. Būs nepieciešama arī pasta kvīts no pārdevēja, ka viņš ir saņēmis atpakaļ sūtījumu.

Uzmanību: krāpnieki

Latvijas Pasts jau ne reizi vien ir brīdinājis par krāpniekiem un aicinājis Latvijas iedzīvotājus ignorēt viltus elektroniskās vēstules, kas tiek sūtītas kompānijas vārdā.

Почтовый ящик - Sputnik Latvija
Uzmanību, krāpnieki: Latvijas Pasts brīdina par krāpniecisku loteriju

Pēc Latvijas Pasta pārstāves Gundegas Vārpas sacītā, uzņēmums ir fiksējis vairākus krāpnieku elektroniskos paziņojumus, ar kuru palīdzību ļaunprāši centušies izplatīt kaitējošas programmas. Elektroniskās vēstules tiek izplatītas no adreses info@maarifegroup.com un satur informāciju par it kā nepiegādātu sūtījumu nepareizi norādītas adreses dēļ.

Latvijas Pasts uzsver, ka uzņēmums nav saistīts ar šiem paziņojumiem un tādēļ aicina nevērt vaļā elektroniskajām vēstulēm pievienotos failus.

Latvijas Pasts sniedzis visu uzņēmuma rīcībā esošo informāciju incidentu novēršanas iestādei informācijas tehnoloģiju drošības jomā Cert.lv sekojošai krāpniecisko darbību novēršanai.

Jaunieviesumi no 2021. gada

Kā jau teikts, pasta sūtījumiem līdz 22 eiro vērtībai netiek piemērota muitas nodeva. Taču, ja pasta sūtījuma vērtība no valstīm, kuras nav Eiropas Savienības sastāvā, sastāda no 22 līdz 150 eiro, saņēmējam ir jānomaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) 21% apmērā.

Ja summa pārsniedz 150 eiro, tad, izņemot PVN, jāsamaksā arī ievešanas nodeva – tā ir atkarīga no preces kategorijas. Piemēram, apģērbam tā sastāda 12% no cenas.

Латвийская почта - Sputnik Latvija
Latvijas Pasts apbērts ar dāvanām no Ķīnas

Privāta rakstura sūtījumi, piemēram, cienasti no radiem, kuri tiek klasificēti kā dāvana, patlaban netiek aplikti ar PVN, kā arī ar muitas nodevu, taču tas viss ir ar nosacījumu, ja priekšmetu novērtējums sūtījumā nepārsniedz 45 eiro.

Taču nodokļu piemērošanas sistēmu elektroniskajai tirdzniecībai ES ir gaidāmas pārmaiņas. Neskaitot pārējo, no 2021. gada tiks ieviesta nodeva arī sūtījumiem ar precēm, kuru vērtība ir mazāk nekā 22 eiro.

Par to kļuva zināms pērnā gada beigās. Jaunās nodokļu paketes mērķis – padarīt ES fiskālo sistēmu vienkāršu, samazināt birokrātiju, uzlabot uzņēmumu konkurences nosacījumu un garantēt taisnīgus nodokļu ienākumus.

Tādējādi no 2021. gada preces, kuras tiks pasūtītas no trešajām valstīm, tiks apliktas ar nodokli, neatkarīgi no vērtības.

Ziņu lente
0