Latvijā šauros dzīvoklīšos dzīvo nabadzīgi ļaudis: sadzīvi valstī novērtējis IKEA

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие магазина IKEA в Риге
Открытие магазина IKEA в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naudas iedzīvotājiem ir maz, dzīvojamā platība neļauj izvērsties: gada laikā IKEA ir sapratis, kā trūkst cilvēkiem Latvijā.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Iedzīvotājiem Latvijā trūkst vietas un naudas. Aptuveni tāds secinājums izriet no veikala IKEA Latvijā vadītājas Ingas Fiļipovas teiktā, vēsta Bb.lv.

Fiļipova pastāstīja, ka visā pasaulē nav atrodami divi vienādi IKEA veikali – katrā valstī kompānija pievērš uzmanību vietējo iedzīvotāju vajadzībām.

Магазин IKEA в Риге - Sputnik Latvija
IKEA un Lidl varētu atstāt mazos veikalus bez pārdevējiem

Pirms ienākšanas Latvijas tirgū kompānija organizēja plašu pētījumu, kas ļāvis izprast, kā dzīvo cilvēki Latvijā. Lieta tāda, ka IKEA zāles katrā valstī jāiekārto tā, lai pircēji justos ierasti un ērti.

Pētījumi Latvijā parādīja: iedzīvotāji dzīvo nelielos mājokļos, mantu mājās ir daudz. Tās kaut kur jāglabā, tāpēc IKEA piedāvā visus iespējamos risinājumus glabāšanai un kārtības uzturēšanai. Vienlaikus Latvijas iedzīvotāju pirktspēja ir zemāka nekā Rietumeiropā, tātad visām IKEA precēm Latvijā jābūt pieejamām par zemām cenām. Tāda ir situācija Latvijā mēbeļu giganta pārstāvju acīs.

Tāpat Fiļipova pastāstīja, ko cilvēki vislabprātāk iegādājas IKEA. Iecienītāko preču vidū ir virtuves piederumi, trauki un dīvāngultas. Iemīļotākās interjerā ir tumšās krāsas.

Latvijas iedzīvotāji var iegādāties IKEA preces ne tikai veikalos, bet arī internetā. Rīgas IKEA – SIA "Paul Mason Properties" valdes loceklis Hanspeters Cīrhers atzīmēja, ka valstīs, kur IKEA pārdod produkciju tīmeklī jau vairākus gadus, internetā tiek nodrošināti vidēji 8-15% kopējā apgrozījuma. Lai arī šie skaitļi nešķiet lieli, pieaugums vērojams tieši šajā segmentā nevis tradicionālajos veikalos.

Покупатели в магазине Ашан во Франции - Sputnik Latvija
Vai Latvijā ienāks Auchan?

Zviedru kompānija IKEA atklāja veikalu Stopiņu pagastā pērnā gada augustā. Izskanēja apgalvojumi, ka IKEA ienākšana Latvijā var apdraudēt vietējos veikalus, kas piedāvā preces mājām, turklāt var atstāt bez pārdevējiem un citiem darbiniekiem virkni tirdzniecības vietu.

Atzīmēts, ka Latvijas valdība cenšas atbalstīt vietējos uzņēmējus un neatļauj viesstrādnieku ievešanu no citām valstīm, jo noraizējusies par darba tirgus sabrukumu valstī. Šī pieeja neļauj attīstīties mazajiem un vidējiem tirdzniecības uzņēmumiem.

Pie tam eksperti neuzskata, ka IKEA izdosies būtiski "pabīdīt malā" vietējos mēbeļu uzņēmumus, jo lielās fabrikas savu produkciju pārsvarā eksportē. Tiesa, tām būs grūtāk virzīt savu produkciju valsts iekšienē.

Tomēr, iepriekš paziņoja asociācijas "Latvijas mēbeles" prezidents Juris Griķis, daži vietējie mēbeļu tirgotāji aizvēruši durvis jau pirms zviedru giganta ienākšanas Latvijā.

Ziņu lente
0