Krievijas ĀM pārstāve: Latvijā gatavi sākt represijas pret jebkuru krievvalodīgo

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība pasludinājusi, ka draudus nes valsts sabiedrības daļa – krievvalodīgie iedzīvotāji. Maskava uzskata Rīgas politiku par sabiedrības piespiedu sašķelšanu, paziņoja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. Latvijas valdība pasludinājusi, ka draudus nes valsts sabiedrības daļa – krievvalodīgie iedzīvotāji, teica Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot Latvijas nacionālās drošības koncepcijas projektu, kurā paustas bažas par Krievijas darbu ar tautiešu jauno paaudzi.

"Pēc būtības, policejiskā valdība vienkārši cenšas legalizēt tēzes par krievvalodīgo iedzīvotāju saikni ar darbībām, kas it kā graujot Latvijas drošību ar Krievijas "piespēlēm". Tas ir, jebkuru krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju viegli varēs turēt aizdomās un vērsties pret viņu ar politiski motivētas represijas," teica Zaharova.

Флаг России на фоне памятника Свободы - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas Valsts drošības dienests vēlas pārraut jauno krievu saikni ar Krieviju

Viņa atgādināja, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju ir krievvalodīgie.

"Viņi asociē sevi ar krievu tradīcijām, ar ticību, kultūru, jūt saikni ar Krievijas vēsturi. Pie tam, protams, viņi ir Latvijas sabiedrības neatņemama sastāvdaļa un nedomā to ne noliegt, ne mainīt. Krievija vienmēr atklāti atbalsta tautiešus kultūras identitātes saglabāšanas jomā, aizsargā no diskriminācijas, tieši tāpat kā to dara citas valstis attiecībā uz savām diasporām ārzemēs," teica ĀM pārstāve.

Zaharova atgādināja, ka Latvijā vēl joprojām dzīvo liels skaits cilvēku ar nepilsoņa statusu.

"Latvijas valdība viņus neatzīst par mazākumtautību, taču pie tam Latvija ir ratificējusi Eiropas Padomes Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību ar atrunām, kas attiecas uz mazākumtautību valodu aizliegumu oficiālajā sarakstē un topogrāfiskajos nosaukumos. Krievu valoda Latvijā tiek mērķtiecīgi izspiesta no izglītības un sabiedriskās dzīves," uzsvēra Marija Zaharova.

Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Vecāki, kuri vēlas mācīt bērnus krievu valodā, nonākuši Latvijas specdienestu redzeslokā

Viņa atgādināja, ka cilvēktiesību pārkāpuma gadījumus savos pārskatos atzīmē ANO, EDSO, EP un EK eksperti.

"Šo politiku mēs uzskatām par sabiedrības piespiedu sašķelšanas politiku par ļaunu krievvalodīgajiem iedzīvotājiem," konstatēja Zaharova un piebilda, ka jautājums joprojām būs Maskavas un starptautisko demokrātisko institūtu uzmanības centrā.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijas Valsts drošības dienests saskatījis "ilgtermiņa riskus" Latvijas kontitucionālajai iekartai Krievijas mērķtiecīgtajā darbā ar Latvijā dzīvojošo tautiešu jauno paaudzi. Šī informācija atrodama Nacionālās drošības koncepcijas projektā, kas iesniegts izskatīšanai valdībā.

Dokuments apgalvo, ka Krievija it kā izmantojot darbu ar tautiešiem kā instrumentu viņu iesaistīšanai darbā ar mērķi pastiprināt savu ietekmi, kas esot vērsts pret valsts nacionālo drošību.

Газеты - Sputnik Latvija
Aiz ausīm pievilkts: deputāti neatrada Krievijas preses "kaitīgo ietekmi" Latvijā

Pēdējos gados tautiešu politikas ietvaros darbs ar mērķiu pastiprināt vēsturisko atmiņu un kara memoriālo darbību ir kļuvis par vienu no Krievijas galvenajām prioritātēm. Memoriāli un pieminekļi tiek atjaunoti un sakārtoti, it kā tāpēc, lai ar to palīdzību uzsvērtu Krievijas vēsturisko klātbūtni Latvijas teritorijā. Pēc dokumenta autoru domām, ar tādiem paņēmieniem Krievija it kā cenšas iedzīvināt tai vēlamo vēsturisko notikumu interpretāciju, kas liek apšaubīt Latvijas valstiskuma pamatus un neatbilst valsts nacionālās drošības interesēm.

Tāpat projektā norādīts, ka Krievijas darbs ar jauniešiem rada ilgtermiņa riskus konstitucionālajai iekārtai, jo bezmaksas studijas Krievijas augstskolās un dalība jauniešiem paredzētos pasākumos palīdz Krievijai audzināt sev lojālu tautiešu paaudzi, ko nākotnē tā varēs izmantot savu interešu īstenošanai.

Drošības dienests ir pārliecināts: Krievijas aktivitāte neatbilst Latvijas mēģinājumiem radīt saliedētu sabiedrību un var apdraudēt Latvijas eiroatlantisko ģeopolitisko orientāciju.

Захарова: в Латвии готовы любого русскоязычного подвести под политические репрессии
Ziņu lente
0