Zeme ir pārpilna ar lādiņiem: aizsardzības ministrs publicējis aicinājumu cilvēkiem

© Sputnik / Максим БлиновМина
Мина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministrijas vadītājs Artis Pabriks lūdz Latvijas iedzīvotājus pasargāt savu dzīvību un nerakņāties pa zemi bīstamu piedzīvojumu meklējumos.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Aizsardzības ministrijas vadītājs Artis Pabriks publicējis savā lapā Twitter aicinājumu Latvijas tautai, vēsta Mixnews.lv.

"Melnās arheoloģijas upuru skaits Latvijā turpina augt. Divi pasaules kari ir atstājuši smagu mantojumu ne tikai Latviešu tautai un valstij, bet arī Latvijas zemei. Ja atrodiet nesprāgušu lādiņu, zvaniet dienestiem un neaiztiekiet paši. Jūsu dzīvības ir nenovērtējams dārgums!" ministrs vērsās pie cilvēkiem.

​Atzīmēts, ka artilērijas lādiņi un mīnmetēju mīnas ir vieni no biežāk sastopamajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, kas atrodami visā Latvijas teritorijā. Tām nekādā gadījumā nedrīkst pieskarties.

​Ja esat zemē atradis munīcijas priekšmetu, nekavējoties jānorobežo atraduma vieta un jāpiezvana tuvākajai policijas nodaļai pa tālruni 110 vai 112. Policisti izsauks speciālistus, kuri ieradīsies, pārbaudīs izrakumu vietu un nepieciešamības gadījumā neitralizēs bīstamās trofejas. Maksa par šo procedūru netiek pieprasīta.

Iznīcinātājs Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija
Karavīri nav atraduši Igaunijā nokritušo raķeti

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) brīdināja, ka nesprāgušas munīcijas neitralizācijas vienības dislocētas Saldū, Ogrē un Rēzeknē. Tāpēc iespējams, ka nāksies zināmu laiku pagaidīt vienības ierašanos, taču tas ir daudz drošāk nekā mēģināt kaut ko darīt pašam.

Jāpiebilst, ka Latvijā jābīstas ne tikai no kara atbalss. NBS bez jebkāda kara regulāri sagādā iedzīvotājiem nepatīkamus un nāvīgi bīstamus "pārsteigumus". Iespējams ne tikai sameklēt karavīru izveidotu mīnu nolkiktavu, bet arī vienkārši nokļūt apšaudē.

"Pazaudējuši" mīnas, lādiņus, raķeti

Šī gada martā izjuta celtnieks Juris Dīriņš, kurš strādāja teritorijas attīrīšanā pie kādas privātmājas Garkalnē atrada mīnu noliktavu. Dīriņš ar traktoru gan rāva ārā nogāzto koku celmus, gan izlīdzināja zemi pie privātmājas, kad pēkšņi uzdūrās kaut kam cietam. Kā bija noskaidrojies, ka tas "kaut kas" bija mīnu noliktava. Dīriņš informēja atbildīgās iestādes, kā arī pastāstīja par savu atradumu Interneta lietotājiem. Turklāt viņš norādīja, ka netālu no vietas, kur tika veikts viņa "atklājums", atrodas Ādažu poligons.

Vēl viens incidents noticis Sējas novadā. Tur pat neko nenācās rakt. Latvijas NBS palaists lādiņš trāpījis taisni privātā īpašumā esošā zemesgabalā.

Par laimi, saimnieku nebija, tāpēc ziņas par notikušajām "nepatikšanām" viņi uzzināja pa telefonu no NBS virsnieka, kurš pavēstīja: iecirknī no Ādažu poligona nokritis lādiņš – zemē radusies šāviņa bedre un izcējies ugunsgrēks.

Многоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija
Jānis Ādamsons: NATO raķetes starts Igaunijas debesīs nebija kļūdains

Tāpat vīrietis norādīja, ka viņa zemesgabals atrodas dažu kilometru attālumā no militārā poligona. Pēc viņa sacītā, sākumā iet poligons, pēc tam slāpēšanas zona – apmēram pieci kilometri, un pēc tam sākas privātās teritorijas. 200 metru attālumā no zemesgabala dzīvo cilvēki.

Visbeidzot, atmiņā dziļi iespiedies neplānotais uzbrukums skandalozākais notikums Baltijas valstīs pēdējā laikā. Tiesa, tas notika ārpus Latvijas, un to neskāra tieši, taču iznākums varēja būt citāds.

2018.gada augustā Spānijas GKS iznīcinātājs Eurofighter Typhoon 2000 nejauši palaida "gaiss-gaiss" tipa kaujas raķeti, lidojot virs Igaunijas dienvidu daļas. Starp citu, neviens vēl joprojām nezina, kur šī raķete pazudusi. Iespējams, tā nokritusi pat Latvijas teritorijā.

Tolaik aizsardzības spēki brīdinjāja, ka, atrodot raķeti vai tās elementus, aizliegts tos aizskart. Atradējs lūgts nekavējoties ziņot pa tālruni 112.

Ziņu lente
0