Konduktoriem nevajag labas valsts valodas prasmes: dzelzceļš vēlas samazināt prasības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban pasažieru vilciena konduktoram ir noteikts valsts valodas prasmes C līmeņa pirmā pakāpe – tāpat kā uzņēmumu un struktūrvienību vadītājiem, kvalificētiem speciālistiem un pedagogiem.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Pasažieru vilcienu konduktoriem plānots samazināt valsts valodas zināšanu prasības – profesionālo pienākumu izpildei nenāksies kārtot eksāmenu C kategorijai, vēsta BNN.

Grozījumi izstrādāti pēc Satiksmes ministrijas un AS "Pasažieru vilciens" iniciatīvas un iesniegti Valsts sekretāru sanāksmē. SM atzīmēja, ka, novērtējot pasažieru vilciena konduktora pienākumus, konstatēts, ka to izpildei nav nepieciešams pārvaldīt valodu tik augstā līmenī.

Автозаправочная станция - Sputnik Latvija
Uzrunāšana krievu valoda izraisīja kādas Rīgas DUS klientes sašutumu

C līmeņa pirmās pakāpes zināšanas nepieciešamas, piemēram, uzņēmumu un struktūrvienību vadītājiem, kvalificētiem speciālistiem, augstskolu mācībspēkiem un pedagogiem, līdz ar to būtu nepieciešams konduktora amatu pārcelt līdz B1 kategorijai, nolēma ministrija. Līdzīgas prasības pašreiz attiecinātas arī uz citām profesijām un amatiem, kas saistīti ar pakalpojumu sniegšanu.

Ministrija norādīja, ka konduktoram, pildot savus darba pienākumus, jāspēj risināt vienkāršus dialogus par sadzīves un profesionālām tēmām, īsi jāformulē savs viedoklis, jālasa un jāsaprot vienkārša satura dažādi tematiski teksti, kā arī jāspēj sagatavot tipveida dokumentus, piemēram, iesniegumus, aktus utt., kā arī vienkāršus tekstus par sadzīves vai ar personas darbu saistītām tēmām.

SM atgādināja, ka vilcienu pavadoņiem un kontrolieriem jau stājušās spēkā B kategorijas valodas prasmes prasības.

Открытие грандиозной детской площадки в центре Риги - Sputnik Latvija
"Kā Krievijas galvaspilsētā": rīdzinieks sašutis par paziņojumu krievu valodā

Grozījumus vēl jāizskata valdībai un Saeimai.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neskatoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Valodas likuma ievērošanu Latvijā uzrauga Valsts valodas centrs (VVC). VVC redzeslokā ir politiķi, kuri pārāk bieži lieto krievu valodu vai slikti prot latviešu, biznesmeņi, kuri izvieto nelatviskus uzrakstus, uzņēmumi un organizācijas, kuras izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki sarunājas ar klientiem svešvalodās, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi.

Ziņu lente
0