Druviete: eksāmeni nepilda savu zināšanu pārbaudes funkciju

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasШкольница
Школьница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augstskolās, kur nepieciešamas fizikas vai ķīmijas zināšanas, uzņem pēc matemātikas un angļu valodas eksāmenu rezultātiem.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Centralizētajiem eksāmeniem ir jāpalīdz skolēniem, nevis jātraucē iestāties augstskolās, paudusi bijušā Latvijas Universitātes prorektore un Latvijas izglītības eksministre Ina Druviete intervijā radio Baltkom.

Iepriekš Valsts izglītības centra vadītājs Guntars Catlaks piedāvāja augstskolām nepieņemt abiturientus, kuri nokārtoja centralizētus eksāmenus ar rezultātu zem 40%. Pagājušajā mācību gadā vidējais rezultāts latviešu valodas eksāmenā bija 49,9%, matemātikā – 32,7%, vēsturē – 41,3%, fizikā – 37,5%. Tas ir sliktākais rezultāts pēdējo trīs gadu laikā.

Демонстрация единого государственного экзамена по географии - Sputnik Latvija
Iestājies prestižā augstskolā Krievijā: tiek pieņemti pieteikumi eksāmenu kārtošanai Rīgā

Pēc Druvietes domām, nevar atņemt jauniešiem iespēju iegūt augstāko izglītību zemo eksāmenu rezultātu dēļ.

"Pašlaik aktīvi notiek diskusijas, vai ir vērts kaut kā mainīt šo sistēmu vai vispār atteikties no tās, un šīm diskusijām ir iemesls. Mēs redzam, ka eksāmeni nepilda savu zināšanu pārbaudes funkciju iestāšanai universitātē. Tur, kur nepieciešamas zināšanas, piemēram, fizikā vai ķīmijā, pieņem pēc matemātikas un angļu valodas eksāmenu rezultātiem," teica Druviete.

Viņa uzskata, ka pieejai jaunajiem studentiem ir jābūt individuālai un objektīvākai.

"Jāpadomā, vai augstskolām nav jāatgriežas pie individuālās abiturientu atlases sistēmas, lai objektīvi izvēlētos tieši tos audzēkņus, kuri varēs turpināt mācīties universitātē," sacīja Druviete.

Viņa arī atgādināja, kāpēc Latvijā bija ieviesta centralizēto eksāmenu sistēma.

"Savulaik, kad tika ieviesti centralizētie eksāmeni, šim lēmumam bija divi apsvērumi. Pirmkārt, nodrošināt vienotus un objektīvus vērtēšanas kritērijus skolās. Otrkārt, izmantot šos eksāmenus kā iestāšanās testus augstskolās," teica Druviete.

Vidējais skolēnu rezultāts centralizētajā matemātikas eksāmenā samazinās piekto gadu pēc kārtas. Skolēnu vidējais rezultāts bioloģijas eksāmenā turpina krist arī šogad, bet fizikas eksāmenā skolēni uzrādīja sliktāko rezultātu desmitgadē.

Ziņu lente
0