Latvijai trūkst haubiču: Pabriks pieļāva jaunu iepirkumu Austrijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские самоходные гаубицы М109 на параде в честь столетия Латвии
Латвийские самоходные гаубицы М109 на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrija uzskata, ka ar iepriekš iegādātajām lietotām haubicēm nepietiek – ministrs Artis Pabriks uzskata, ka jāpērk vēl.

GA, 19. septembris — Sputnik. Latvija varētu iepirkt Austrijā vēl lielāku skaitu haubiču, paziņojis aizsardzības ministrs Artis Pabriks intervijā Latvijas Radio.

Militārā resora vadītājs paziņoja, ka Latvijas aizsardzības budžets nākamgad pieaugs par 1,7% un paliks 2% apmērā no IKP. Pabriks pasūrojās, ka tas neesot daudz, īpaši salīdzinājumā ar citām valstīm.

Runājot par gaidāmajiem iepirkumiem Latvijas armijai, Pabriks apstiprināja, ka Aizsardzības ministrija šobrīd sadarbojas ar Austriju un apsver papildu haubiču iepirkumu. Taču viņš nepateica, par kādu skaitu ir runa.

Владимир Брутер - Sputnik Latvija
Bruters paskaidroja, kāpēc Latvijai ir bezjēdzīgi palielināt aizsardzības izdevumus

Ministrs arī atgādināja, ka aktuāls ir helikopteru un bruņoto automašīnu iepirkums. Tāpat turpināsies darbs pie Zemessardzes bruņojuma atjaunošanas, lai to nodrošinātu ar automātiskajām šautenēm G36.

Atgādinām, ka 2017. gada aprīļa beigās tika parakstīta Latvijas un Austrijas vienošanās par sērijas M109 155 mm haubiču piegādi līdz ar tēmēšanas sistēmām un instruktoriem.

Ziņots, ka kopumā tiks iepirktas 47 militārās tehnikas vienības. Vienas iekārtas cena atbilstoši modifikācijai sastāda 60-140 tūkstošus eiro.

 Bijušais Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis tolaik skaidroja, ka Latvija pagaidām var pirkt tikai lietotas haubices, jo jaunām pietrūkst naudas. Bet šī tehnika, pēc viņa vārdiem, esot labāka, salīdzinot ar to, kas bija.

"Un šīs haubices parādīja sevi ļoti labi mācību laikā. Īsā laikā mēs iemācījāmies tās vadīt. Un šaušanas attālums nemainās no izlaiduma gada, lādiņš sasniedz nepieciešamo mērķi. Mēs iegādājāmies gandrīz visu nepieciešamo," teica Bergmanis.

Ziņu lente
0