Bruters paskaidroja, kāpēc Latvijai ir bezjēdzīgi palielināt aizsardzības izdevumus

© Sputnik / Александр НатрускинВладимир Брутер
Владимир Брутер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ jāpalielina aizsardzības izmaksas, ja viss, ko Latvijas militārpersonas drīkst darīt, ir apkalpot rīcībspējīgākus NATO spēkus, paziņoja eksperts Vladimirs Bruters.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits piekrita aizsardzības ministra Arta Pabrika piedāvājumam par nepieciešamību palielināt republikas militāro budžetu. Latvijas militārie izdevumi pērn pirmo reizi sasniedza 2% no IKP, kā to iesaka NATO.

Latvijas militārā budžeta apmērs neko nemainīs, paziņoja Sputnik Latvija intervijā Starptautiskā humanitāri politisko pētījumu institūta eksperts Vladimirs Bruters.

"Katrai iestādei gribas iztērēt vairāk naudas un apgūt arvien lielāku budžetu. Jautājums ir par to, ka visi Latvijas tēriņi aizsardzībai – vai tie pieaugs, samazināsies, vai vispār izzudīs – ir absolūti bezjēdzīgi. Kā liecina pēdējo desmit gadu pieredze, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki nav spējīgi ne uz kādu patstāvīgu darbību. Viss, ko Latvijas karavīri var darīt, ir apkalpot rīcībspējīgākus NATO spēkus – piemēram, amerikāņus, kuri veic misijas Afganistānā vai Irākā," paziņoja Bruters.

Tādēļ Latvijas aizsardzības budžeta apmērs neko nemaina, šo naudu vienkārši atņems iedzīvotājiem, uzsvēra eksperts.

Разрушенное в результате натовской бомбардировки здание Союзного полицейского управления в Белграде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Labs biznesa projekts: 15 gadu laikā NATO izsūknējusi no Latvijas 5 miljardus eiro

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks regulāri sūdzas par līdzekļu trūkumu militārām vajadzībām, lai gan republika izpildīja NATO nosacījumus un tērē aizsardzībai 2% no IKP. Kolīdz tas notika, parādījās runas par jaunu aizsardzības izdevumu paaugstinājumu. Pērnā gada beigās Baltijas aizsardzības ministriju vadītāji paziņoja par gatavību palielināt aizsardzības izdevumus virs 2% no IKP. Latvija, Lietuva un Igaunija regulāri paziņo par nepieciešamību tērēt vairāk naudas aizsardzībai sakarā ar it kā pieaugušo Krievijas agresiju. Taču Maskava regulāri uzsver, ka tai nav nekādu uzbrukuma plānu nevienā no pasaules reģioniem, tostarp Baltijā.

Ziņu lente
0