Latvijas ostas: Rīga pazaudēja trešdaļu ogļu, Ventspils dubultojis beramo kravu apjomu

© Sputnik / Sergey MelkonovПеревалка угля в Рижском порту
Перевалка угля в Рижском порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvenās kravu apgrozījuma kategorijas Rīgā un Liepājā turpina samazināties, savukārt Ventspils osta ievērojami palielinājusi beramo kravu pārkraušanu.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Latvijas ostas atskaitījās par kravu pārkraušanu 2019. gada astoņos mēnešos. Kravu apgrozījuma dinamika Rīgā, Ventspilī un Liepājā ir samērā dažāda.

Rīga zaudē

Salīdzinot ar pērno gadu, Rīgā reģistrēts nopietns kravu apgrozījuma kritums – par 10,8%: no šī gada janvāra līdz augustam Latvijas lielākajā ostā tika pārkrauti 21,36 miljoni tonnu kravu, savukārt pērn tādā pašā periodā – 23,95 miljoni tonnu kravu. Par to liecina informācija ostas mājaslapā.

Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Rinkēvičs: Baltkrievija sola Latvijas tranzītam benzīnu no "Naftan"

Beramo un lejamo kravu apjomi Rīgā samazinājušies gandrīz vienādā proporcijā – attiecīgi par 13,7% un 13,8%. Ģenerālajās kravās kritiens ir minimāls – 1,3%, taču tās sastāda vien nedaudz virs ceturtdaļas kravu apgrozījuma, savukārt lielāko daļu pārkraušanas Latvijas galvaspilsētā sastāda beramās kravas: pirmām kārtām ogles, kā arī minerālmēsli un labība.

Tieši ogļu pārkraušana šajā periodā samazinājusies visvairāk – par 30,3%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn. Tagad tā sastāda 6,63 miljonus tonnu. Minerālmēslu apjoms samazinājies par 15,9%, līdz 1,2 miljoniem tonnu, savukārt labības pārkraušana palielinājusies par 27,5%, līdz 1,18 miljoniem tonnu.

Vērts atzīmēt, ka kravu apgrozījuma kritums Rīgā paātrinās – pirmajā pusgadā tas sastādīja vien 8,3%, bet tagad – gandrīz 11%.

Ventspils atrod

Savukārt Ventspils ostas termināļi šī gada astoņos mēnešos pārkrāvuši 14,99 miljonus tonnu kravu, kas ir par 12,9% vairāk, nekā tajā pašā periodā pērn, vēsta ostas mājaslapa.

Pieaugumu nodrošināja beramās kravas – šogad to skaits patlaban sastāda 6,52 miljonus tonnu, kas ir par 56,5% vairāk, nekā tajā pašā periodā pērn.

Taču galvenā kravu apgrozījuma kategorija Ventspilī – lejamās kravas, pirmām kārtām naftas produkti – samazinājās par 6,9%, līdz 6,79 miljoniem tonnu. Ģenerālās kravas arī samazinājušas par 7,3%, līdz 1,67 miljoniem tonnu.

Liepāja atpaliek

Liepājā šogad pārkrauti 4,66 miljoni tonnu kravu, tas ir par 6,5% mazāk, nekā pērnā gada pirmajos astoņos mēnešos, liecina Liepājas SEZ valdes dati.

Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
No Baltijas vēl ir ko paņemt: loģistika "velk" Ļeņingradas apgabala ekonomiku

Galveno kravu apgrozījumu Liepājā veido beramās kravas, to apjoms sastādījis 3,53 miljonus tonnu, kas ir par 6,2% mazāk, nekā tajā pašā periodā pērn. Pirmām kārtām te ir runa par labību – tā veido 35% visas pārkraušanas Liepājas ostā. Šogad pārkrauti 1,62 miljoni tonnu labības, kas ir par 21,7% mazāk, nekā pirms gada.

Pārkrauto ģenerālo kravu apjoms šī gada astoņos mēnešos sastādīja 0,78 miljonus tonnu, tas ir par 14,8% mazāk, nekā pirms gada. Šajā kategorijā galvenās kravas ir Ro-Ro, to apjoms sastādīja 0,46 miljonus tonnu, kas ir par 7,7% mazāk, nekā pērn.

Savukārt lejamo kravu apjoms Liepājā šogad palielinājies par 16,1% – to apjoms sasniedza 0,35 miljonus tonnu.

Ziņu lente
0