"Vienotības" sanāksme: pārvērst Latviju Skandināvijā un ieņemt Rīgu

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par nopietnu pārbaudījumu "Vienotībai" un Krišjāņa Kariņa valdībai kopumā kļūs nākamā gada budžeta pieņemšana.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Bieži skanēja aplausi, pateicības vārdi viens otram, laimīgas sejas… No malas varētu likties, ka aizritējušajā sestdienā savu kongresu rīkoja uzvarētāju partija, raksta Latvijas avīze "Segodņa".

Taču patiesībā savā ikgadējā sanāksmē sapulcējās partijas locekļi, kura 13. Saeimā ieguva vismazāk deputātu mandātu – astoņus. Turklāt to izdevās panākt tikai ar izmainītu izkārtni - "Vienotības" vietā tika izveidota apvienība "Jaunā Vienotība".

Līdzīgi fēniksa putnam?

Taču partijā uzskata, ka viss top zināms salīdzinājumā.

"Vēl neilgi pirms Saeimas vēlēšanām "Vienotības" reitings pazeminājās līdz 1,5%, un daudzi jau domāja, kā izskatīties politiskā aina bez "Vienotības"," atgādināja sestdienas "Vienotības" kongresā partijas līderis Arvils Ašeradens.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Strīdi par minimālo algu var nogremdēt Latvijas valdību

Fakts: pat ļoti pieredzējuši politologi 13. Saeimas vēlēšanu gaidās runāja par "Vienotību" faktiski pagātnes laikā un prognozēja tai "Latvijas ceļa" un "Tautas partijas" likteni, jeb došanos uz "politisko kapsētu". Tādēļ "Jaunās Vienotības" iekļūšana Saeimā vien bija veiksme.

Taču tālāk fortūna pagriezās ar seju pret "Vienotību". Ar mazāko frakciju Saeimā šis politiskais spēks spēja nostāties valdības priekšgalā. Jāatzīst visa cieņa "Vienotības" premjeram Krišjānim Kariņam: viņš, pat nepieņemot nekādus liktenīgus lēmumus, spēja iekarot vēlētāju uzticību, un šodien "Vienotības" reitings svārstās 9-10% līmenī, kas ļauj premjera spēkam ieņemt otro vietu valstī popularitātes ziņā.

Cik ilgi turpināsies šis fenomens? Par nopietnu pārbaudījumu "Vienotībai" un Krišjāņa Kariņa valdībai kopumā kļūs nākamā gada budžeta pieņemšana. Pats premjers savas uzstāšanās laikā kongresā lika saprast, ka negrasās izpildīt visus tos, viņaprāt, populistiskos solījumus, kurus pirms vēlēšanām dāsni izdalīja esošie "Vienotības" koalīcijas partneri.

Kariņš pret nodokļu celšanu

"No viena, otra politiskā spēka mēs dzirdam aicinājumu "paplašināt fiskālo telpu". Domāju, ka šajā zālē tikai es un Valdis Dombrovskis zinām, ko tas nozīmē. Tādēļ es iztulkošu šo terminu. Tas nozīmē, ka jāceļ nodokļi. Esmu pret šādu pieeju. Mums ir jārīkojas savādāk: nepieciešamas izmaiņas sistēmā – jāizdara tā, lai visi maksā nodokļus. Pastāvīgi raustīt nodokļu sistēmu, paaugstinot nodokļu likmes, – tā nav mana metode, tas ir nepareizi," paziņoja valdības vadītājs un… piedāvāja visiem zālē aizvērt acis un padomāt par nākotni.

"Jā, es saprotu, ka mēs visi vēlamies atvērt acis un ieraudzīt, ka Latvija ir kļuvusi tik pat labklājīga valsts, kā Skandināvijas valstis. Esmu pārliecināts: to panākt ir reāli. Taču tam ir nepieciešamas sistemātiskas pārmaiņas. Nepieciešama administratīvi teritoriālā reforma, nepieciešamas reformas izglītībā un veselības aprūpē," pateica Kariņš un piebilda, ka Latvija "nevar atļauties tās administratīvās vienības, kuras mēs vienkārši neesam spējīgi uzturēt".

Mūsu te nav trīs miljoni

Runājot par izglītību, premjers uzsvēra, ka šodien Latvija uztur tādu skolu tīklu, it kā valstī dzīvo trīs miljoni cilvēku. Patiesībā pie mums dzīvo mazāk par diviem. "Skaidrs, ka jādomā nevis par to, cik tālu no mājām atrodas skola, bet gan par mācību kvalitāti šajā skolā," pārliecināts Kariņš. Šim pašam noteikumam – galvenais ir nevis attālums, bet gan sniedzamo pakalpojumu kvalitāte, – pēc premjera domām, jādominē arī veselības aprūpes sistēmā.

Kongresā skanēja daudz it kā pareizu vārdu, skaistu lozungu. Taču jautājums par to, kā "Vienotība", būdama mazākā frakcija Saeimā, spēs likt koalīcijas partneriem rīkoties pēc tās noteikumiem, palika karājamies gaisā.

Pārbaude ar budžetu

"Vienotība" šodien pratusi sataustīt savu nišu politiskajā telpā, savukārt pārējo labējo spēku vājums un pieredzes trūkums ļāva partijai, būtībā, pārņemt varu valstī. Vai "Vienotībai" izdosies noturēt varu – lielā mērā rādīs 2020. gada budžeta pieņemšanas process.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš - Sputnik Latvija
Neapliekamais minimums un mediķu algas: Kariņš risinās partiju ultimātus

Runājot par pašu "Vienotību", šīs partijas locekļi nolēma uzvarētājus nemainīt un atkal ievēlēja par savu priekšsēdētāju Arvilu Ašeradenu.

"Vienotības" līderi solījās izdarīt visu iespējamo, lai veiksmīgi startētu pašvaldības vēlēšanās 2021. gada jūnijā. Galvenais uzdevums – pārņemt varu Rīgā.

"Un mums ir savs mēra kandidāts – esošais ļoti spēcīgais opozicionārs Vilnis Ķirsis," paziņoja Ašeradens.

Taču, kaut arī "Vienotības" reitingiem ir izaugsmes tendence, pagaidām nekas neliecina par to, ka šī partija spēs uzvarēt pašvaldības vēlēšanās galvaspilsētā.

Ziņu lente
0