Juridiskais haoss: pie kā noveda atteikšanās apstiprināt Muižnieku LU rektora postenī

© Sputnik / Sergey MelkonovГлавное здание Латвийского университета
Главное здание Латвийского университета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Četras fakultātes palikušas bez dekāniem, divi prorektori izgājuši atvaļinājumā līdz novembrim, administrācijas vadītājs iesniedzis atlūgumu, senāts un Šķīrējtiesa atlaista – valdība nolēma neapstiprināt LU rektoru.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Sakarā ar valdības lēmumu par Indriķa Muižnieka neapstiprināšanu Latvijas Universitātes (LU) rektora postenī universitāte palikusi arī bez senāta un Akadēmiskās šķīrējtiesas, administrācijas vadītāja un četriem dekāniem, vēsta Mixnews.lv.

Vakar pēc ilgām diskusijām valdība nolēma neapstiprināt Indriķi Muižnieku LU rektora amatā, jo Izglītības un zinātnes ministrijas redzējumā rektora vēlēšanās tika pārkāpta kārtība, ko paredz Augstskolu likums un Latvijas Universitātes Satversmes likums.

Латвийский университет - Sputnik Latvija
Latvijas universitāte uzskrūvējusi cenas un tagad plāno programmu samazināšanu

LU administrācijas vadītājs Ansis Grantiņš paziņoja universitātes personālam, ka līdz ar šo valdības lēmumu tiks apturēts senāta un Universitātes šķīrējtiesas darbs, jo tās izvēlējās tā pati Satversmes sanāksme, kura pārvēlēja Muižnieku. Visi doto instanču lēmumi, kas pieņemti pēc 24. maija, ir spēkā neesoši.

Tā kā Humanitāro zinātņu fakultātes, Teoloģijas fakultātes, Juridiskās fakultātes, kā arī Vēstures un filozofijas fakultātes dekānu apstiprināja senāts, kura lēmumi tagad ir nelikumīgi, šīs fakultātes palikušas bez dekāniem.

Pats Grantiņš nolēma atstāt savu amatu protesta kārtā pret politisko iejaukšanos universitātes lietās.

"Mana pilsoniskā apziņa man neļauj turpināt strādāt. Šis ir mans pilsoniskais protests pret to, ka mūsu valstī par juridiskiem jautājumiem lemj politiski," pateica viņš, piebilstot, ka negrasās strādāt pie "politiskā ielikteņa".

Abi LU prorektori paziņoja, ka izmantos savas uzkrātās atvaļinājuma dienas un līdz oktobra sākumam nepildīs savus dienesta pienākumus. Atvaļinājumā viņi nodarbosies ar zinātniskajiem darbiem.

Par jauno Latvijas Universitātes rektoru valdība nozīmēts profesors un bijušais LU Vēstures uz filozofijas fakultātes dekāns Gvido Straube. Pēc izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas sacītā, Straube izrādījies viens no nedaudziem cilvēkiem, kas "nepabaidījās piekrist šim amatam.

Ziņu lente
0