Rail Baltica "nobrauks" sešas privātmājas Rīgā

CC0 / pexels / Железная дорога
Железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sešas privātmājas Rīgā tiks nojauktas, lai atbrīvotu ceļu vērienīgajam dzelzceļa projektam Rail Baltica.

RĪGA, 24. augusts – Sputnik. Pēc Rail Baltica projekta īstenojošā uzņēmuma Latvijā "Eiropas dzelzceļa līnijas" pārstāves Ritas Voronkovas sacītā, dzelzceļa projekta Rail Baltica vajadzībām Rīgas lidostas un Rīgas Centrālās stacijas posmos tiks nojauktas sešas privātmājas, vēsta Tvnet.lv.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Igauņu ekonomists paziņoja Rail Baltica "diagnozi": nekad neatmaksāsies

Kopumā 86 objekti ar kopējo platību 21,84 hektāri atrodas Rail Baltica stacijas un tās infrastruktūras posmā lidostā "Rīga". Vēl 37 nekustamā īpašuma objekti ar kopējo platību 1,3 hektāri atrodas Rīgas Centrālās stacijas posmā. Visus šos objektus paredzēts atsavināt.

To vidū ir privātmājas un ēkas, kuros tiek īstenota komercdarbība. Daudzīvokļu namu objektu vidū, kurus paredzēts atsavināt, nav.

Zaudējumu novērtēšanai, ko radīs objektu nojaukšana, tiks iesaistīti eksperti. Tostarp speciālisti novērtēs ēku vērtību, kuri pieder daudzstāvu autostāvvietai "Titāniks", uzņēmumam "Latvijas Gaisa satiksme", Rīgas lidostai un Rīgas autoostai.

Voronkova pastāstīja, ka kompensācijas katrā gadījumā tiks skatītas atsevišķi. Un tiks izmaksātas ar Latvijas Ministru kabineta lēmumu. Pēc "Eiropas dzelzceļa līnijas" pārstāves sacītā, ja īpašnieks nolems par nepieciešamu un iesniegs pieteikumu, kompensācijas aprēķinā tiks iekļauti koki – dekoratīvie, kā zemes vērtību paaugstinošs faktors, un dārza koki, kā īpašniekam peļņu nesoši.

Грунтовая дорога в ямах - Sputnik Latvija
Rail Baltica dēļ Latvijā tiks pārtraukta ceļu būve

Vērts atzīmēt, ka pastāv pat speciāls zemes atsavināšanas centrs, kurš nodarbojas ar īpašuma izpirkšanu no zemesgabalu īpašniekiem zem topošās maģistrāles. Savukārt gatavošanās īpašumu atsavināšanas procesam Latvijā sākās 2017. gadā. Un šobrīd atsavināšanai piešķirtais finansējums sastāda 15,6 miljonus eiro.

Tostarp vienlaikus ar Rail Baltica stacijas un ar to saistītās infrastruktūras projektēšanu lidostā "Rīga" tika iesākts nekustamā īpašuma atsavināšanas process posmā no Zolitūdes ielas Rīgā līdz Dzirnieku ielai Mārupē. Tāpat tiek strādāts ar nekustamajiem īpašumiem, kuri atrodas Centrālās stacijas rajonā – posmā no Lāčplēša ielas līdz Jelgavas ielai.

Tiek norādīts, ka Rail Baltica kopumā skars 1623 nekustamo īpašumu objektus. No tiem 1179 pieder privātpersonām un juridiskajām personām, savukārt 444 – valstij vai pašvaldībām.

Rail Baltica būvniecība

Rail Baltica ir Eiropas sliežu standarta dzelzceļa projekts ar Eiropas vilcienu kustības pārvaldes sistēmu, kurš ies no Tallinas cauri Baltijas valstīm līdz Varšavai Polijā. Projektu koordinē AS RB Rail, savstarpējs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas uzņēmums.

Trases garums Igaunijā sastādīs 300 kilometrus, Lietuvā – 360 kilometrus, Latvijā – nedaudz vairāk par 300 kilometriem.

Железная дорога - Sputnik Latvija
Lietuvas transporta ministrs pastāstīja ASV par Rail Baltica militāro nozīmi

Vienošanās par Rail Baltica celtniecību parakstīta 2017. gada 31. janvārī Tallinā Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā. Vienošanās ietver valstu saistības, kuras nepieciešamas dzelzceļu satiksmes izbūvei ar Centrāleiropu. Pirmajā februārī kļuva zināms, ka projektam pievienosies Somija.

Aptuvenā dzelzceļa Rail Baltica cena sastāda ap 6 miljardiem eiro. Lielāko daļu finansējuma piešķirs ES fondi.

Par dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica īstenošanas projekta savstarpējā uzņēmuma RB Rail izpilddirektoru un valdes priekšsēdētāju ievēlēts Timo Rīhimeki. Bijusī uzņēmuma RB Rail vadītāja Baiba Rubesa atkāpās no amata pērnā gada septembrī, neilgi pirms pilnvaru termiņa beigām.

Dzelzceļa projektu plānots pabeigt līdz 2025. gadam, tā ekspluatāciju iecerēts sākt 2026. gadā.

Ziņu lente
0