"Domāju izbeigt firmas darbību Latvijā": daudzbērnu tēvs sūdzas par nodokļiem

CC BY 2.0 / Kiran Foster / familyМногодетная семья
Многодетная семья - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts Aldis Gobzems publicēja daudzbērnu tēva stāstu – viņš pārdomā iespējas mainīt dzīvesvietas reģistrāciju Latvijas nodokļu politikas dēļ.

RĪGA, 21. augusts — Sputnik. Dumpīgais Saeimas deputāts Aldis Gobzems šoreiz pievērsis uzmanību daudzbērnu ģimeņu atbalstam Latvijā.

Savā lapā Facebook Gobzems, pats būdams divu bērnu tēvs, pastāstīja par nodokļiem, par ko viņam sūdzējies kāds daudzbērnu ģimenes galva.

Стоимость бензина - Sputnik Latvija
Linkaits vēlas pacelt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai, lai atrastu naudu ceļu remontam

"Kā mūsu valsts (ne)atbalsta daudzbērnu ģimenes. Saņēmu šādu ziņu no ģimenes ar pieciem bērniem: "Pagājušogadu augustā par šo pašu auto ar atlaidi maksāju ap 240 eur, nodoklis bija ap 202 eur. Šogad, kā redzi, nodoklis ir 354 eur. Nodokļa palielinājums gandrīz par 60 procentiem. Par sešus gadus vecu Chrysler Town&Country.

Otrs jautājums, ko vērts apspriest, ir bērnu pabalsti. Man sieva par 4 bērniem pašreiz saņem ap 200 eur ģimenes pabalstu mēnesī. Apsveru domu piedeklarēties Igaunijā pie biznesa partnera un drauga mājās 30 km no Rūjienas, jo tad būs ap 800 eur par 4 bērniem. Un tad vispār izbeigt savu LV firmas darbību, bet maksāt nodokļus tikai Igaunijā. Kāda jēga šeit..." – citēja vēstuli Gobzems un papildināja publikāciju ar fotogrāfijām – dokumentiem ar transporta nodokļa summām.

Gobzema sašutumu atbalstīja arī neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko. Viņa pastāstīja, ka kopā ar kolēģiem turpina cīņu, lai panāktu transporta nodokļa palielinājuma atcelšanu daudzbērnu ģimenēm.

"Pret šī nodokļa palielinājumu mēs kopā ar kolēģiem sākām cīnīties ziemā. Ilgi gaidījām, kad Bondara kungs ieliks šo jautājumu komisijā. Sākām cīnīties vasarā. Izcīnījām pirmo lasījumu. Tagad tas vilksies vēl vismaz pusgadu. Piedāvājām steidzamā kārtā atrisināt, bet daži kolēģi norāva balsojumu. Lai atceltu kaut kādu stulbu papildlikmi lielajiem auto, ir vajagzīgs gandrīz gads! Gads!" bija sašutusi Stepaņenko.

Atgādināsim, ka no 2019.gada 1.janvāra spēkā stājušās jaunas automašīnu ekspluatācijas nodokļa likmes. Tagad transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes aprēķins ir atkarīgs no izdalāmās ogļskābāz gāzes daudzuma, automašīnas vecuma un jaudas.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Kāpēc nodokļu pārmaksu atgūšana Latvijā ir bagātnieku privilēģija

Nodokļa likmes var būtiski atšķirties – no nulles līdz 800 eiro un pat vairāk jaudīgām automašīnām ar lielu dzinēja tilpumu. Relatīvi jaunām automašīnām, kas ražotas pēc 2009.gada, nodokļa likme diferencēta atbilstoši izmešu apjomam, kas norādīts tehniskajos datos, un tām nodokļa aprēķina jaunā kārtība tiek piemērota jau kopš 2017.gada. "Cienījama vecuma" automašīnām, kas laistas klajā pirms 2009.gada un kam nav norādīti dati par ogļskābās gāzes izmešiem, nodokļa aprēķināšanai tiek izmantoti dati par automašīnas pilno masu, dzinēja apjomu un jaudu.

Ziņu lente
0