Levits: latviešu valodā runā divas trešdaļas iedzīvotāju – tas ir absurds

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Эгилс Левитс
Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jānostiprina latviešu valodas loma kā vienīgās valsts valodas loma sabiedrībā, uzskata prezidents Egils Levits.

RĪGA, 13. augusts — Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits uzsvēra nepieciešamību stiprināt latviešu valodas lietojumu, vēsta prezidenta kancelejas vietne.

Vakar prezidents tikās ar Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācijas valdi, lai apspriestu latviešu valodas pozīcijas jaunajā izglītības saturā un iespējas stiprināt tās lietošanu valstiskā līmenī.

​Tikšanās gaitā asociācijas valde lūdza prezidentu pievērst uzmanību centralizēto eksāmenu (CE) rezultātiem, kuri liecina: latviešu valodas zināšanas skolēnu vidū ir kritiski zemas – 2018./2019. gada CE rezultāti uzrādīja tikai 49% apguves līmeni. Tika apspriesta arī latviešu valodas loma tādās Latvijai nozīmīgās jomās kā uzņēmējdarbība un zinātne.

Гилис Вадим - Sputnik Latvija
Politika
Gilis: nacionālisti skries ar pieri sienā, lai padzītu krievus no Latvijas

"Latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas loma ir jāstiprina ne tikai mācību saturā, bet arī jārunā par tās lietojumu sabiedrībā. Absurda ir situācija, ka valsts valodas lietojuma līmenis ir 60 %. Latviešu valoda ir mūsu valsts simbols, kas ir jālolo un jāstiprina ilgtermiņā, jo spēcīgas Latvijas pamats ir stabila, literāri bagāta latviešu valoda," uzsvēra Egils Levits.

Iepriekš Levits apgalvoja, ka par nepilsoņu integrācijas pamatu jākļūst latviešu valodai un uzstāja, ka, viņaprāt, divvalodīga informācijas telpa nav veselīga. Savā pirmajā preses konferencē viņš apliecināja, ka nesniegs intervijas krievu valodā.

Ziņu lente
0