Eurostat: visbiežāk ES cilvēki slīkst Latvijā un Lietuvā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad glābēji kopumā no ūdenstilpnēm izvilkuši 60 cilvēkus, taču reālais noslīkušo skaits var būt lielāks.

RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Latvija un Lietuva ir Eiropas čempioni noslīkušo skaita ziņā, vēsta Eurostat.

2016. gadā ES noslīka 5537 cilvēki, jeb 1,1 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Statistikā tika ņemtas vērā nejaušas noslīkšanas nāves vannā, baseinā vai dabas ūdenstilpnēs, tādās kā jūras, ezeri, upes un strauti.

Nāvju skaitu ziņā nolīkšanas rezultātā ar milzīgu atkāpi līderpozīcijas ieņem Lietuva (6,5 nāves uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju) un Latvija (6,1). Trešo vietu ieņēmušajā Rumānijā slīkst 3,2 cilvēki uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju jeb gandrīz divas reizes mazāk nekā Latvijā, savukārt Itālijā, Portugālē un Maltā – 0,4 cilvēku uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Sirds apstājās uz divām stundām: Rīgas ārsti brīnumainā kārtā izglāba noslīkušu bērnu

Šogad glābēji kopumā no ūdenstilpnēm izvilkuši 60 cilvēkus, taču reālais noslīkušo skaits var būt lielāks, jo, ja cilvēku izvelk krastā, neizsaucot VUGD, šis gadījums neuzrādās dienesta statistikas datos.

Statistiski Latvijā visbiežāk palīdzību nākas sniegt bērniem, pusaudžiem, sirmgalvjiem un iereibušiem peldētājiem. Pēdējie no tiem ne vien pārāk tālu aizpeld, bet arī lec ūdenī no tiltiem.

Eksperti uzskata, ka šāda situācija ir saistīta ar to, ka varasiestādes velta pārāk maz uzmanības traģēdiju uz ūdens brīdināšanai. Piemēram, netiek rīkotas informatīvas kampaņas, nepietiekama uzmanība tiek veltīta bērnu peldēt prasmes apmācībām. Rezultātā aptuveni 40% iedzīvotāju neprot peldēt savukārt, kad redz slīkstošu cilvēku, nezina, kā pareizi jāsniedz viņam palīdzība.

Ziņu lente
0