Studenti iesaka: Rīga iekļuvusi labāko pilsētu sarakstā

CC0 / pxhere / Панорама Риги
Панорама Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad Rīga iekļuvusi studentiem pasaules labāko pilsētu sarakstā, turklāt paši Rīgas augstskolu studenti un beidzēji novērtēja Latvijas galvaspilsētu ar visnotaļ augstu vērtējumu.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Britu kompānija Quacquarelli Symonds (QS) iekļāvusi Latvijas galvaspilsētu 2019. gada pasaules labāko studentu pilsētu sarakstā. Reitingu iespējams apskatīt QS oficiālajā mājaslapā.

Simtu divdesmit pilsētu vidū, kuras iekļuva sarakstā, Rīga ieņēma 110. vietu. Taču, piemēram, reitingā nav iekļuvusi neviena Igaunijas pilsēta. Portālā QS Topuniversities par Rīgu raksta, ka, ja jūs esat students un meklējat pilsētu ar neatkārtojamu mūsdienīguma un viduslaiku saderību, jums piemērota būs tieši Latvijas galvaspilsēta.

Pirmās trīs vietas reitingā ieņēma Londona, Tokija un Melburna. Maskava izrādījās 34. vietā. Un nedaudz apsteigt Rīgu izdevās Viļņai. Lietuvas galvaspilsēta reitingā ieņēma 95. vietu.

​Tiek norādīts, ka Rīgu augsti novērtējuši paši studenti, kuri tur studē un jau ir pabeiguši mācības. Viņi piešķīra Rīgai 84 balles. Studentu vērtējuma kritērijs bija citu kritēriju sarakstā, pēc kuriem tika vērtētas pilsētas. Izņemot tos, tika ņemts vērā studentu sastāvs, pilsētu pievilcība, kā arī darba devēju aktivitāte un pieejamība.

QS World University Rankings atgādina, ka Latvijā ir trīs universitātes, kuras ietilpst QS World University Rankings augstskolu reitingā – tās ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Latvijas Universitāte (LU).

Студенты университета - Sputnik Latvija
KF Valsts dome piedāvā ieviest bezmaksas augstāko izglītību vairākos reģionos

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka trīs lielākās Latvijas universitātes paaugstināja studiju maksu 2019./2020. mācību gadā. Cena pieauga pēc tam, kad tika pārskatīts valsts finansējuma apmērs, kuru augstskolas saņem no valsts budžeta, kā arī pēc izglītības pakalpojumu sniegšanas pašizmaksu pārvērtēšanas atsevišķos mācību kursos.

RSU par 12% palielinājās studiju maksa sešās mācību programmās. Divas otrā līmeņa farmācijas mācību programmas maksās vēl dārgāk. Pārējām studiju programmām cenu kāpums nepārsniedza 5%.

RTU paaugstināja studiju maksu tikti tādās izglītības programmās, kuru īstenošanai ir nepieciešams papildus apmaksāt komunālos pakalpojumus un risinājumus Informācijas tehnoloģiju jomā. Vidējais gada studiju maksas kāpums RTU sastādīs aptuveni 50 eiro.

LU jaunajā akadēmiskajā gadā palielinās studiju maksu bakalaura pirmā kursa un maģistratūras programmu studentiem.

Ziņu lente
0