Laukos maksāt nenāksies: Tieslietu ministrija iesaka mainīt NĪN

© Public domain / svklimkin / ShipБумажный кораблик из банкноты евро
Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns ierosinās koalīcijas partneriem ieviest neapliekamo minimumu nekustamā īpašuma nodoklim, lai izvairītos no negatīvām sekām, ko nestu kadastrālās vērtības pieaugums.

RĪGA, 12. jūlijs — Sputnik. Līdz ar jauno pieeju kadastrālās vērtības noteikšanā Tieslietu ministrija vēlas būtiski mainīt nekustamā īpašuma nodokļa aprēķina sistēmu. Piemēram, ierosināts apspriest iespēju neaplikt ar nodokli iedzīvotāju dzīvojamās mājas, kur vērtība nepārsniedz 100 000 eiro.

Šo viedokli tieslietu ministrs Jānis Bordāns pastāstīja intervijā telekanālam LNT.

Viņš pievērsa uzmanību tam, ka izstrādāts precīzāks kadastrālās vērtības modelis, taču to būs iespējams ieviest tikai ar noteikumu, ja tiks būtiski mainīta NĪN sistēma. Viens no ierosinājumiem – neaplikt ar nodokli īpašumus, kuru vērtība nepārsniedz 100 tūkst. eiro.

"Lielā mērā tas nozīmē, ka vismaz lauku reģionos principā vispār iznāks, ka nav jāmaksā," sacīja ministrs.

Politiķis apsolīja sniegt detalizētāku informāciju, kad valdība vienosies šajā jautājumā.

Ministrs akcentēja, ka bez vienošanās par jaunajiem NĪN principiem nebūs arī jaunās kadastrālās sistēmas.

Jaunā kadastrālā sistēma

Iepriekš vēstīts, ka TM izstrādātā jaunā kadastrālā vērtējuma metodika novedīs pie nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības pieauguma Latvijā un patlaban tiek vērtēta tās ietekme uz NĪN maksājumiem.

Tiesībsargs Juris Jansons - Sputnik Latvija
Tiesībsargs piedāvājis atcelt nodokli vienīgajam mājoklim

Bordāns paskaidroja, ka jaunā sistēma netiks ieviesta pirms tās seku rūpīga izvērtējuma, jo nav iespējams nesamērīgi celt nodokļu slogu vienīgajam mājoklim.

Jaunā kadastrālā sistēma paredz speciālu individuālās apbūves iecirkņu vērtības aprēķina metodiku. Tādi iecirkņi tiks sadalīti trīs daļās – zeme zem mājas, normatīvos noteiktā platība un pārējā platība. Katrai daļai būs savs nodoklis. Platībai, kas pārsniedz normatīvus, piemērojams speciāls samazinošs koeficients, proti, jo lielāka zemes vienība, jo mazāka viena kvadrātmetra vērtība.

Daudzdzīvokļu mājām jaunā kārtība paredz ieviest standarta platību, kas būs atkarīga no apbūves intensitātes un ēku stāvu skaita. Attiecīgi tiks piemērota daudzdzīvokļu māju apbūves zemes bāzes vērtība, bet platība, kas pārsniegs normatīvus, tiks vērtēta kā zaļā zona.

Ziņu lente
0