"Kā Krievijas galvaspilsētā": rīdzinieks sašutis par paziņojumu krievu valodā

© Sputnik / Оксана ДжаданОткрытие грандиозной детской площадки в центре Риги
Открытие грандиозной детской площадки в центре Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējais iedzīvotājs sašutis par krievu valodas lietošanu. Šoreiz uzmanība pievērsta bērnu laukumam.

RĪGA, 12. jūlijs — Sputnik. Nav gala sašutumam, ko izjutis kāda bērnu rotaļu laukuma apmeklētājs Imantā – viņš bijis spiests noklausīties paziņojumu krievu valodā.

Satraucošā situācija, par ko stāsta Uldis Miglāns, notikusi jaunā bērnu laukumā Imantā, kur atskanējusi informācija krievu valodā. Negatīvos iespaidus viņš steidza atklāt savā lapā Twitter.

​​"Jaunajā Imantas bērnu laukumiņā, kur miljons bērnu paziņojumi, kas skar drošību tikai krieviski. Atkal jūtos kā Krievijas galvaspilsētā," uzrakstīja Miglāns un atzīmēja savā publikācijā Rīgas domi.

Daudzi lasītāji pievienojās rīdzinieka bažām un aicināja Valsts valodas centru komentēt situāciju. VVC nekavējoties atsaucās.

"Labdien! Lūgums precizēt informāciju, lai mēs varētu veikt pārbaudi!" sarunai pievienojās VVC.

​Tēmai garām paiet nespēja arī pazīstamais producents Juris Millers. Arī viņš bija sašutis par Rīgas domes īpašajām rūpēm par krievvalodīgajām ģimenēm.

​"Rit 29. neatkarības gads. Un Rīgas Dome gādīgi rūpējas par ģimenēm, kuras ignorē tās valsts valodu, kurā dzīvo. Forši. Ja nebūtu traģiski," raksta Millers.

Savukārt Rīgas dome atzīmēja, ka bērnu laukuma apmeklētāju drošība ir vissvarīgākā.

​"Traģiski būtu, ja kāds no bērniem gūtu traumu drošības noteikumu nezināšanas dēļ, vienalga cik un kādā līmenī viņš pārvalda valsts valodu," atbildēja lapa Rīga.lv.

​​"Informācija skaļruņos tiek ziņota valsts valodā, bet ņemot vērā, ka jauno laukumu apmeklē arī bērni, kuri valsts valodā jaunos noteikumus nesaprot, tad atsevišķos gadījums kārtības noteikumi un prasības tiek paziņotas viņu runājošā valodā," precizēja Rīgas dome.

Работа магазина - Sputnik Latvija
Var arī uzbrēkt: kā latvieši "cieš" bez krievu valodas prasmēm

Atgādināsim, ka VVC regulāri pieņem latviešu valodas aizstāvju sūdzības. Pērn VVC laida klajā pat speciālu lietotni "Valodas draugs", ar kuras palīdzību iespējams nosūtīt ziņojumus par valodas normu pārkāpumiem vai, gluži pretēji, uzslavēt par latviešu valodas lietojumu.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neskatoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Valodas likuma ievērošanu Latvijā uzrauga Valsts valodas centrs (VVC). VVC redzeslokā ir politiķi, kuri pārāk bieži lieto krievu valodu vai slikti prot latviešu, biznesmeņi, kuri izvieto nelatviskus uzrakstus, uzņēmumi un organizācijas, kuras izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki sarunājas ar klientiem svešvalodās, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi.

Ziņu lente
0