Liepiņa: alkohola reklāmas aizlieguma masu medijos dēļ cilvēki nepārstās dzert

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc alkohola reklāmas aizliegšanas cilvēki nesāks mazāk dzert, taču varētu sākt retāk skatīties televizoru.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. Veselības ministrijas piedāvājums ierobežot alkoholisko dzērienu reklāmu novedīs pie tā, ka masu mediju ienākumi samazināsies gandrīz par diviem miljoniem eiro, paziņoja Reklāmas asociācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Liepiņa Latvijas Radio intervijā.

Pagājušajā nedēļā Veselības ministrija paziņoja par nolūku ieviest jaunus ierobežojumus alkohola un tā reklāmas pieejamībai: aizliegt visu veidu alkoholisko dzērienu reklāmu televīzijā, radio un Internetā, kā arī ierobežot dažādu akciju un atlaižu alkoholam reklāmu.

Пиво в бокалах - Sputnik Latvija
Reuters: Latvija sper jaunu soli akcīžu karā

Veselības ministrijas plāns paredz arī alkohola tirdzniecības aizliegumu degvielas uzpildes stacijās un rūpīgāku pārbaudi, lai alkohols nebūtu pieejams nepilngadīgām personām, kā arī pastiprināt nelegālā alkohola aprites kontroli.

Pēc Liepiņas sacītā, jau šobrīd darbojas vesela virkne ierobežojumu attiecībā uz alkohola reklāmām: piemēra, radio un televīzijā ir aizliegts reklamēt stipros alkoholiskos dzērienus.

"Mums alkohola reklāma televīzijā un radio ir aizliegta kopš 1998.gada. Un patēriņš stiprā alkohola pozīcijā visu laiku palielinās. Līdz ar to varam izdarīt secinājumu, ka tiešā veidā reklāma neatstāj ietekmi uz patēriņu," pateica Liepiņa.

Tāpat viņa aicina "nedzīvot ilūzijā, ka cilvēki pārtrauks lietot alkoholu".

Полки в магазине с алкогольной продукцией - Sputnik Latvija
Somu "alkotūrists" atgriežas viņam ierastajā Igaunijā

Taču reklāmas ierobežojumu rezultātā masu mediju ienākumi var samazināties par nepilniem diviem miljoniem eiro, kas savukārt ietekmēs to saturu, kā rezultātā saruks to auditorija.

"Katrs sitiens pa mediju ienākumiem samazina iespēju veidot lokālu saturu. Jau šobrīd redzam tendences, ka interesanta satura meklējumos cilvēki patērē citus medijus un platformas. Skaidrs, ka cilvēkus interesē saturs. Jo mazāk naudas būs saturam, jo attiecīgi mūsu medijiem auditorijas kļūs mazākas," pateica Liepiņa.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs līdz 5. augustam var apmeklēt ministrijas mājaslapu un izteikt savu attieksmi pret piedāvātajiem ierobežojumiem. Pēc saņemto viedokļu apkopošanas, plānu grasās iesniegt Ministru Kabineta apspriešanai.

Ziņu lente
0