Politika

Nelieniet pie krieviem: deputāts pabrīdināja jauno ministru un atgādināja par Ukrainu

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие легионеров в Риге 16 марта 2019
Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Etniskais nacionālisms ir arhaisks un agresīvs, savukārt par atklātas necieņas izrādīšanu pret lielāko nacionālo minoritāti citu ES valstu ministri viegli zaudē amatu, atgādināja deputāts Nikolajs Kabanovs pirms balsojuma par Naura Puntuļa kandidatūru.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. Saeimas ārkārtas sēdē 8. jūlijā deputāti apstiprināja operdziedātāju, Rīgas domes Nacionālās apvienības frakcijas vadītāju Nauri Puntuli kultūras ministra postenī.

Viņa kandidatūra neguva vienbalsīgu atbalstu – divdesmit parlamentārieši ("Saskaņas" frakcija un Jūlija Stepaņenko) nobalsoja pret. "Saskaņas" deputāts Nikolajs Kabanovs pastāstīja, ka viņi atbalsta kultūru bez šovinisma.

Nacionālā Mākslas muzeja atklāšana - Sputnik Latvija
Etniski tīras kultūras muzejs

Savu runu pret Puntuļa iecelšanu Kabanovs publicēja Facebook.

"Saskaņas" deputāts atzina, ka Latvijā Nauris Puntulis ir pazīstams kā nopelniem bagāts kultūras darbinieks, taču iepazīšanās ar Puntuli kā ar politiķi tikai sākas. Kabanovam ir žēl, ka jaunais kultūras ministrs uzreiz izvēlējās nepareizo komunikācijas ceļu ar sabiedrību, pasludinot sevi par "mūsdienu nacionālisma" piekritēju.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, intervijā pirms apstiprināšanas kultūras ministra postenī Puntulis paziņoja, ka savu galveno uzdevumu viņš redz latviešu identitātes saglabāšanā, savukārt atcerēties par krieviem un krievu valodu viņš negrasās. Turklāt Puntulis uzskata, ka ir nepieciešams visos veidos ierobežot mediju ražojumus krievu valodā, tostarp ar speciāla nodokļa palīdzību krievvalodīgiem izdevumiem, pat Latvijas izdevumiem.

Uzstājoties Saeimas tribīnē Nikolajs Kabanovs izkritizēja "mūsdienu nacionālisma" ideju.

"Man ir slikta ziņa jums, Puntuļa kungs, Latvija var būt vai nu mūsdienīga, vai nacionālistiska. Tieši par to liecina Eiropas attīstība pēdējo triju gadu desmitu laikā.

Etniskais nacionālisms ir arhaiska, agresīva vērtību sistēma, un tas sevi izpaudis militāros konfliktos bijušajā Dienvidslāvijā un bijušajā Padomju Savienībā. Pēdējais piemērs ir Ukraina," uzvēra Kabanovs.

Deputāts atgādināja, ka Puntulis vairs nav parasts Rīgas domes opozīcijas frakcijas deputāts – viņš kļūst par visas Latvijas ministru, tāpēc viņam ir jāpārstrādā partijas uzstādījumi.

"Pretējā gadījumā jums nav ilgi lemts būt ministram. Vismaz jūsu nesenie izteikumi novestu pie jebkura ministra atkāpšanās kādā Eiropas Savienības demokrātiskajā valstī.

Jānis Iesalnieks - Sputnik Latvija
"Rusofobs" ir tas, kurš ienīst krievus: Iesalnieks atbildēja Ļimonovam

Tas ir saistīts ar to, ka jūs izmantojat nekorektu un izslēdzošu retoriku attiecībā uz lielāko etnisko minoritāti mūsu valstī. Jūsu izteikumos daudzi saskata atklāto necieņu pret Latvijas pilsoņiem un iedzīvotājiem.

Jūs arī publiski izplatījāt izteikuši savus nodomus noteikt diskriminācijas nodokļa likmes presei, kas drukāta ārzemēs, un ari Latvijā - krievu valodā. Ja šādi plāni tiks īstenoti, tad tie izraisīs plašu skandālu, jo parādīsies preses brīvības ierobežošanas piemērs," brīdināja "Saskaņas" deputāts.

Viņš jūt nožēlu, ka jau daudzus gadus Kultūras ministriju kontrolē nacionālistiska partija, ņemot vērā to, ka šai iestādei jānodarbojas ar integrāciju.

"Un tas ir paradokss, kas atgādina pasaku par lapsu, kas tika nosūtīta apsargāt vistu kūti," uzskata Kabanovs

Viņš ir pārliecināts, ka Puntulis var izdarīt daudz laba savā amatā: uzbūvēt koncertzāli, paaugstināt algas kultūras darbiniekiem, ieviest jaunas tehnoloģijas bibliotēkās un arhīvos, cīnīties par mūzikas un mākslas skolu saglabāšanu.

"Tikai nevajag iesaistīties starpetnisko attiecību jautājumos, jo tas galīgi nav jūsu profils," nobeigumā sacīja Nikolajs Kabanovs, pirms nobalsoja pret.

Ziņu lente
0