Iepirkties ar helikopteru: rīdziniekus pārsteidza neparasts veikala apmeklētājs

CC0 / pxhere / Лопасти вертолета
Лопасти вертолета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā uz Rīgas tirdzniecības centra stāvvietas jumta parādījās helikopters, un vai pilotiem ir tiesības nosēsties neparastās vietās.

RĪGA, 7. jūlijs – Sputnik. Izdzirdot negaidītu troksni, Sarkandaugavas iedzīvotājs Sandris paskatījās pa logu un ieraudzīja zemu lidojošu helikopteru. Rīdziniekam likās, ka pilots cenšas nosēsties uz veikala "Sky&More" stāvvietas jumta.

Lai tiktu skaidrībā ar situāciju, Sandris vērsās pie raidījuma "Bez Tabu" žurnālistiem.

Helikopteram neizdevās nosēsties, taču pēkšņais ceļu satiksmes dalībnieks pārbiedēja tuvumā esošos automobilistus.

"Tad helikopters pacēlās un devās prom. Sākumā šķita, ka helikopters ielidos dzīvokļa logos, jo tik zemu helikopteri te nav lidojuši," pastāstīja Sandris.

Vienojieties ar īpašnieku

Žurnālisti ieradās uz norādīto autostāvvietas jumtu. Tur stāvēja četri automobiļi un tika apzīmētas vietas stāvēšanai, taču žurnālistiem likās, ka diez vai kādam varēja ienākt prātā doma nosēdināt šeit helikopteru.

Лопасти вертолета - Sputnik Latvija
Francijā no cietuma helikopterā aizbēdzis gangsteris

Aptaujātajiem vadītājiem īpašu iebildumu nebija – visi transportlīdzekļi ir satiksmes dalībnieki, pat tie, kas nolaižas no gaisa.

Taču helikopteru nedrīkst nosēdināt kur sagribas – to apstiprināja arī Civilās aviācijas aģentūrā (CAA).

"Mums bija zināms par šāda manevra veikšanu, jo pirms tam gaisa kuģa īpašnieks bija vērsies CAA, lai noskaidrotu, vai kādas īpašas atļaujas šāda manevra veikšanai ir jāizņem. Ņemot vērā to, ka norādījām, ka ir nepieciešams tikai saskaņojums ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai valdītāju, CAA vienlaikus tad arī tika informēta par to, ka šāds manevrs būs," paskaidroja aģentūras pārstāvis Aivis Vincevs.

Aculiecinieki stāsta, ka pilots neveica nosēšanos, viņš pārtrauca manevru sekundi pirms nosēšanās stāvlaukumā. Pēc tam viņš ātri aizlidoja prom.

"Testa lidojums ar helikopteru bija saskaņots ar iepirkšanās centra "Sky&More" administrāciju, un tas tika veikts, lai pārliecinātos par mūsu stāvvietas piemērotību turpmākajai helikopteru nolaišanās vietai," paziņoja "Sky&More" vadītāja Kristīne Dombrovska.

Bija pretimnākoši pastāvīgajam klientam

Izrādījās, Latvijā ir reģistrēti 22 helikopteri, tāpat valstī ir astoņi sertificēti helikopteru lidlauki. Taču dzīvē manevrēšana un gabarīti ļauj nosēdināt šādus gaisa kuģus visdažādākajās vietās.

"Helikoptera vadītāji, ievērojot visus noteikumus, var arī nosēsties, citu cilvēkuprāt, neordinārās vietās, tai skaitā arī pļavā, kas ir saskaņots ar šīs pļavas īpašnieku vai valdītāju, tāpat arī uz ēku jumtiem, ja tas arī ir saskaņots attiecīgi ar šīs te ēkas īpašnieku vai valdītāju," piebilda Vincevs.

Viņš uzsvēra, ka šajā gadījumā pilots tikai pārbaudīja, vai šis laukums der priekš nosēšanās, lai nākotnē droši tajā piezemētos.

Полустанки по Транссибирской магистрали - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropieša sibiriāde: nobiedēt amaju un sagaidīt helikopteru

"Patiesībā, šis nav pirmais gadījums, kad klienti izrāda interesi par stāvvietas izmantošanu šādam mērķim, tādēļ arī šoreiz apstiprinājām "Sky&More" pastāvīgā klienta vēlmi turpmāk izmantot to kā helikoptera nosēšanās vietu.

Jāpiebilst, ka savulaik, plānojot iepirkšanās centra būvniecību, viena no idejām bija 2. stāva stāvvietu izmantot kā oficiālo helikopteru nolaišanās vietu.

Tas gan toreiz netika realizēts, bet mēs to, iespējams, attīstīsim tuvākajā nākotnē un turpmāk klientiem piedāvāsim pie mums ierasties arī ar helikopteriem," turpināja Dombrovska.

Civilās aviācijas aģentūrā norādīja, ka nevajagot brīnīties par šādām situācijām. Kaut arī Latvijā tas ir unikāls gadījums, nākotnē lidojums pēc pirkumiem var kļūt par ierastu lietu – lai tik naudas pietiek.

Lietots divvietīgs helikopters maksā ap 40 tūkstošiem eiro, taču tam jāpieliek klāt arī apkalpošanas izmaksas, tostarp degviela, kā arī pilota licences iegūšana.

Ziņu lente
0