Politika

Latvijas prezidenta inaugurācija: kanceleja taisnojas, eksperti kritizē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēl joprojām nav noklusis ar Latvijas jaunievēlētā prezidenta inaugurāciju saistītais skandāls: protokola eksperti kritizē dīvainos ielūgumus, kanceleja taisnojas.

RĪGA, 3. jūlijs - Sputnik. Turpinās strīdi ap valsts jaunievēlētā prezidenta Egila Levita gaidāmo inaugurāciju. Vairāki protokola eksperti pauduši viedokli par dīvainajiem ielūgumiem uz inaugurācijas balli – prezidenta kanceleja izsūtījusi ielūgumus vienai personai.

Tradīciju un protokola pārkāpums

Piemēram, portāls nra.lv paziņoja, ka Vaira Vīķe-Freiberga bija vienīgā prezidente neatkarīgās Latvijas jaunākajā vēsturē, kas savas prezidentūras laikā ievērojusi visus protokola noteikumus. Pārējie prezidenti ir demonstrējuši un turpina demonstrēt fantāziju, it kā sacenšoties, kurš kuru pārspēs.

Arī jaunievēlētais prezidents Egils Levits nolēmis ieviest jaunu tradīciju – uzrunās tautu pie Brīvības pieminekļa inaugurācijas dienā un uzaicināt cilvēkus uz pasākumu bez dzīvesbiedriem. Tā nav pieņemts, un šī rīcība radījusi protestu latviešu inteliģences aprindās.

Фестиваль Staro Riga 2018 - Sputnik Latvija
"Nodevēju ballīte": komponists atteicās piedalīties Levita inaugurācijā

Tiesa, protokola un etiķetes eksperte Aija Strautmane atzīmēja, ka būtu pārspīlēti nosaukt par nodevību vizīti inaugurācijas pasākumā bez dzīvesbiedra. Taču daudzās valstīs, tostarp arī Latvijā, pieņemts tāda līmeņa pasākumus uzaicināt dzīvesbiedrus. Neprecētos pieņemts aicināt bez pāra, un šis statuss tiek precizēts iepriekš, lai nebūtu pārpratumu. Strautmane piezīmēja, ka protokola normas būtu jāievēro.

Eksperte konstatēja: ja kāds ir neapmierināts par to, ka uzaicināts viens, bez dzīvesbiedra, ir jāpiezvana pa ielūgumā norādīto numuru un jānoraida ielūgums. Viņa piebilda, ka emocijas ļauts paust arī sociālajos tīklos.

Līdzīgu viedokli pauda arī etiķetes eksperte Irma Kaliņa, ko publicēja portāls jauns.lv. speciāliste pastāstīja, ka viņa būtu gribējusi redzēt, ka Levits uz inaugurācijas sarīkojumu tomēr aicinātu viesus kopā ar viņu otrajām pusēm, jo "tie ir svētki un tā ir tradīcija, kas pastāv jau kopš 1993.gada".

"Man šķiet, ka inaugurācija ir svētki tiem cilvēkiem, ar kuriem viņam (Levitam – red.) būs nākotnē jāstrādā, proti, Saeimas deputāti, diplomāti un cilvēki no tautas," sacīja Kalniņa. "Man pašai liekas, ka šis ir īpatnējs solis un lēmums, kura rezultātā radusies šāda situācija," viņa piebilda.

Eksperte sprieda, ka etiķete šajā gadījumā ir stiepjams jēdziens, proti, jautājums par otro pušu aicināšanu ir saistīts ar protokolu.

Visiem neiztapsi

Levita padomniece Aiva Rozenberga paskaidroja, ka ielūgumi uz inaugurācijas pasākumu izsūtīti tā, lai pasākumā varētu piedalīties pēc iespējas vairāk dažādu jomu pārstāvju. Uzmanība pievērsta arī telpu platībām.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Intervija
Levits: divvalodīga informatīvā telpa nav veselīga

Atgādināsim, ka Egils Levits izraudzījies "Gaismas pili" inaugurācijas ballei, kas notiks 8.jūlijā. LNB ēkas izvēlei ir dziļa simboliska ēka – tur nākamais prezidents devis interviju žurnālistiem. Turklāt Levitam patīk Rīgas ainava, kas paveras no "Gaismas pils" un šeit glabājas latviešu kultūras vērtības. Pasākumā ielūgti piedalīties aptuveni 800 cilvēki.

Rezonberga skaidroja, ka neviens pasākums neuzliek pienākumu uzaicināt arī viesu dzīvesbiedrus. Taujāta, kāds ir viņas viedoklis par Latvijas nacionālās operas direktora Zigmāra Liepiņa kritiku, kurš atteicies apmeklēt balli bez dzīvesbiedres, prezidenta padomniece informēja, ka katram var būt savs viedoklis un nevar cerēt, ka visi būšot apmierināti ar inaugurācijas organizāciju.

Viņa aicināja visus valsts iedzīvotājus 8.jūlijā sekot inaugurācijai medijos, sociālajos tīklos un pat personīgi, piemēram, pl. 12:00 iespējams noklausīties E.Levita uzrunu pie Brīvības pieminekļa.

Jāpiebilst, ka ar inaugurāciju saistītais skandāls izcēlās pēc slavenā komponista un LNOB direktora Zigmāra Liepiņa publikācijas Facebook. Viņš kritiski novērtēja lēmumu uzaicināt viņu apmeklēt pasākumu bez dzīvesbiedres un norādīja, ka viņam tas šķiet nepieklājīgi.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Mazāk nekā trešdaļu iedzīvotāju apmierina Levita ievēlēšana, bet 18% nezina kas viņš ir

Egilu Levitu Valsts prezidenta amatā Saeima ievēlēja 29. maijā. Viņam par labu nobalsoja 61 deputāts. Pirms tam Levits ieņēma tiesneša amatu Eiropas Savienības Tiesā. Jaunā prezidenta inaugurācija notiks 8.jūlijā. Satversme paredz, ka valsts prezidents, stājoties amatā, nodos svinīgo zvērestu Saeimā. Pēc tam viņš kopā ar dzīvesbiedri noliks ziedus pie Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa Meža kapos.

Pl. 12.00 Levits uzrunās tautu pie Brīvības pieminekļa un noliks ziedus. Pēc tam valsts bijušais presidents Raimonds Vējonis simboliski nodos Levitam Rīgas pils atslēgas.

Dienas noslēgumā jaunievēlētais prezidents dosies uz Latvijas nacionālo bibliotēku, kur notiks viņa inaugurācijai veltīts pasākums.

Ziņu lente
0