Pēc desmit gadiem Latvijā nāksies atjaunot pusi pedagogu

© Sputnik / Алексей ФилипповУченики на уроке
Ученики на уроке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Akūts jautājums gan Latvijā, gan citās valstīs ir pedagogu novecošana. Vairāk nekā puse pedagogu Latvijā ir vecāki par 50 gadiem, ceturtā daļa skolu direktoru – vecāki par 60 gadiem.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Nākamo desmit gadu laikā Latvijā nāksies nomainīt aptuveni pusi pedagogu, jo patlaban vairāk nekā puse pedagogu ir vecāki par 50 gadiem, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Урок в школе. Архивное фото  - Sputnik Latvija
No grāmatvežiem skolotājos: Latvijā atraduši risinājumu skolotāju trūkumam

Pedagogu vidējais vecums Latvijā – 48 gadi, vidējais vecums Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) valstīs – 44 gadi, par to liecina Starptautiskais mācību vides pētījums (TALIS). Vairāk nekā puse pedagogu (51%) ir vecāki par 50 gadiem (ESAO valstīs šis rādītājs ir daudz zemāks – 34%). Tātad nākamajā desmitgadē nāksies nomainīt aptuveni pusi skolotāju.

Skolu direktoru vidējais vecums Latvijā – 54 gadi (ESAO valstīs – 52 gadi), bet ceturtā daļa ir vecāka par 60 gadiem (ESAO – 20%). Latvijā 89% (ESAO – 68%) pedagogu ir sievietes, tāpat viņas pārsvarā ieņem skolas direktora posteni – 84% (ESAO – 47%)

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska atzīmēja, ka pedagogu novecošanas jautājums ir aktuāls visā pasaulē, tāpat kā tas, ka pārsvarā skola ir sieviešu darba vieta.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijas Izglītības ministrija izstrādājusi jaunu programmu pedagogu piesaistīšanai skolās. Patlaban skolotāja profesiju iespējams iegūt divējādi – pēc vidējās izglītības iegūšanas iegūt bakalaura grādu specialitātē, vai ar bakalaura diplomu citā nozarē absolvēt divus gadus ilgu profesionālo programmu. Pedagoģiju iespējams apgūt vismaz 30 dažādu programmu ietvaros, sistēma ir ļoti sazarota.

Jaunā pieeja, ko IZM izstrādājusi sadarbībā ar fondu Iespējamā misija un lielākajām Latvijas augstskolām, paredz, ka cilvēkam, kurš vēlas kļūt par pedagogu, nepieciešams bakalaura grāds kādā sfērā, bet divu gadu programmu piedāvāts aizvietot ar vienu kvalifikācijas gadu. Pie tam līdztekus mācībām tāds speciālists varēs nekavējoties sākt darbu skolā – četras dienas nedēļā viņš mācīs skolēnus, bet divas dienas – mācīsies pats, saņemot pedagoga kvalifikāciju.

Акция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат - Sputnik Latvija
Būs nepieciešami divi skolotāji sešu skolotāju vietā: pedagogi par Šuplinskas ideju

Gadu ilgo kursu piedāvās Latvijas Universitāte, Liepājas Universitāte un Daugavpils Augstskola, taču programma būs kopēja.

Paredzēta arī topošo skolotāju atbalsta sistēma – mācību periodā un gadu pēc tam viņam būs pieejami speciālisti, kuri varēs dot padomu, izanalizēt kļūdas un palīdzēs tikt galā ar problemātiskām situācijām klasē.

Plānots, ka pirmie skolotāji, kuri apgūst programmu, ieradīsies skolās 2020./21. mācību gada sākumā. Pirmajā gadā plānots uzņemt 100 dalībniekus. Tātad darbu skolās viņi varēs sākt 2020. gada septembrī.

Ziņu lente
0