No 1. jūlija trūcīgajiem tiks izdalīti noteikti produkti ar izbeigušos derīguma termiņu

© Sputnik / Sergey MelkonovПродукция белорусских кондитерских фабрик
Продукция белорусских кондитерских фабрик - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labdarības organizācijas jau sākušas pārrunas ar veikalu tīkliem un vairumtirgotājiem par produktu ar beigušos derīguma termiņu savākšanu. To saraksts ir ierobežots.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Pēc labdarības organizāciju ierosinajuma valdība ir atļāvusi no 1.jūlija atdot labdarībai pārtikas produktus no veikaliem, ražotājiem un vairumtirdzniecības bāzēm, kuru marķējuma "ieteicams līdz" termiņš ir beidzies un kuri nav vēl kļuvuši kaitīgi cilvēku veselībai, vēsta Skaties.lv.

Līdz šim projekta "Paēdušai Latvijai" ietvaros Samariešu apvienība palīdzējusi 15 tūkstošiem trūkumcietēju, pateicoties ziedotāju sarūpētajiem produktiem. Taču to klāsts vienmēr bija ierobežots. Tāpēc labdarības organizācijas ar cerībām raugās uz jaunajiem noteikumiem, kas ļaus izplatīt pārtiku arī pēc minimālā derīguma termiņa beigām.

Производство хлебобулочной продукции   - Sputnik Latvija
Foodsharing: kā brīvprātīgie Vācijā glābj bulciņas un pienu

"Mēs paredzam nevis tādu būtisku pieaugumu, bet drīzāk kā iespēju dažādot un palielināt jau esošo paku saturu, līdz ar to cilvēkiem piedāvāt dažādākus produktus, iespēju pagatavot vairāk maltīšu, interesantāk un kvalitatīvāk ēst. Uzlabot paku saturu," pastāstīja pārtikas bankas ”Paēdušai Latvijai” vadītāja Agita Kraukle.

Labdarībai būs ļauts ziedot plašu produktu sortimentu pēc "ieteicams līdz" termiņa beigām: tēja, kafija, kakao, graudaugi, pākšaugi, makaroni, milti, medus, daudz dažādi konservi, ievārījumi, sīrupi, mērces, eļļas, cukura konditoreja, cepumi, čipsi, sāļās uzkodas, brokastu pārslas, žāvēti augļi un dārzeņi, garšvielas, un virkne citu sauso produktu, kam nav vajadzīga speciāla uzglabāšanas temperatūra. Parasti pēc ieteicamā derīguma termiņa beigām tos var droši lietot uzturā vēl divus mēnešus.

Zemkopības ministrijas pārtikas drošuma nodaļas vadītāja vietniece Gunta Evardsone atklāja, ka uz fasētajiem pārtikas produktiem jābūt specifiskai norādei, ka šis produkts ir domāts ziedošanai.

Produkti - Sputnik Latvija
Produktus ar beigušos derīguma termiņu atļauts nodot labdarībai

Tātad gala saņēmējs būs informēts, ka konkrēto produktu derīguma termiņš ir beidzies un viņi paši uzņemas atbildību par to lietošanu, un nevarēs celt pretenzijas pret veikalu vai ražotāju par garšas vai krāsas zudumu.

Pirms minēto produktu izplatīšanas  visām labdarības organizācijām, ziedotājiem un pat reliģiskajām iestādēm ir jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā, lai izvairītos no riska, ka kāds ļaunprātīgi varētu veidot viltus labdarības iestādes un šos produktus laist otrreizējā tirdzniecībā.

"Viņi būs Pārtikas un veterinārā dienesta pastāvīgā uzraudzībā. Mēs viņus attiecīgi uzraudzīsim. Mums visas plānveida pārbaudes tiek veiktas bez iepriekšēja brīdinājuma," norādīja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības vecākā eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča.

Labdarības organizācijām būs arī jānodrošina katra produkta izsekojamība, lai būtu iespējams noskaidrot, kur konkrētie produkti nonākuši. Projekts "Paēdušai Latvijai" to neuzskata par apgrūtinājumu. Patlaban jau sākušās pārrunas ar lielveikalu tīkliem, ražotājiem un vairumtirdzniecības bāzēm par pārtikas produktu savākšanu.

Упаковка латвийского сахара - Sputnik Latvija
Produkti ar izbeigušos derīguma termiņu tiks nodoti labdarībai

"Mēs paredzam, ka šie produkti nāks uz šo centrālo noliktavu, jo vairums veiklau un to loģistikas centru ir Rīgā un Rīgas apkaimē, un tad caur mūsu centrālo noliktavu dalīsim uz reģioniem," uzsvēra projekta "Paēdušai Latvijai" vadītāja Agita Kraukle.

Labdarības organizācijas nevarēs izplatīt gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis, zīdaiņu un bērnu pārtiku, kam beidzies derīguma termiņš.

Iepriekš vēstīts, ka ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas dati liecina: aptuveni trešā daļa visā pasaulē saražoto produktu sabojājas un netiek izmantoti. Vairākās ES valstīs jau izstrādātas iniciatīvas, kas ļauj novērst pārtikas produktu veltīgu izšķiešanu.

Ziņu lente
0