Ka tik krēslos palikt: "Saskaņa" sašutusi par Saeimas lēmumu pieminekļa jautājumā

© Foto : Juris Vīgulis, Saeimas KancelejaЯнис Урбанович
Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partijas "Saskaņa" frakcija uzskata Saeimas lēmumu iesniegt iniciatīvu par pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem nojaukšanu komisijās par populismu un provokāciju.

RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcija sašutusi par iniciatīvas virzīšanu par pieminekļa Atbrīvotājiem demontāžu. Frakcijas līderis Jānis Urbanovičs paziņoja, ka kārtējais kara vilnis pret pieminekli kalpo politiķiem par sabiedrības uzmanības novēršanu no reālām problēmām un ved pie sašķelšanās, vēsta jauns.lv.

Памятник Освободителям в Риге - Sputnik Latvija
Saeima atbalstīja pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu

Vakar Saeimas deputātu vairākums atbalstīja portālā Manabalss.lv publicēto petīciju par pieminekļa Atbrīvotājiem Rīgā uzspridzināšanu/demontāžu. Tā tiks iesniegta izskatīšanai Ārlietu komisijā, kā arī Izglītības, zinātnes un kultūras komisijā. Gaidāms, ka jautājuma izskatīšana komisijās sāksies šī gada rudenī.

"Saskaņas" frakcijas līderis, kura nobalsoja pret petīcijas virzīšanu, Jānis Urbanovičs nosauca petīciju par provokatīvu un kritizēja deputātus par to, ka viņi devuši iniciatīvai "zaļo gaismu" un veicina tās iespējamo īstenošanu.

Urbanovičs paziņoja, ka tādējādi politiķi cenšas novērst sabiedrības uzmanību no tā, ka vara nespēj atrisināt svarīgākus jautājumus – savest kārtībā nodokļu sistēmu, veselības, izglītības nozari. "Tam visam ir viens savtīgs mērķis - noturēties varas krēslos," paziņoja Urbanovičs.

"Saskaņa" ir pārliecināta, ka nacionālistu centieni uzspiest "vienīgo pareizo uzskatu" par visu iedragā sabiedrības solidaritāti, iedala to labajos un sliktajos, kas ved pie bīstamām sekām. Partijā uzsver, ka, aizstāvot demokrātijas vērtības, "Saskaņa" aicina pateikt izšķiroši "nē" iniciatīvai par pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā.

Татьяна Аркадьевна Жданок - Sputnik Latvija
Ždanoka: Uzvaras pieminekļa nojaukšana novestu pie pilsoniskās konfrontācijas

24. aprīlī Pieprasījumu komisijas sēdē tika izskatītas divas absolūti pretrunīgas tautas iniciatīvas: viena piedāvā demontēt pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem, bet otra – aizsargāt vēsturisko monumentu. Beigās komisija nolēma, ka iniciatīva par pieminekļa nojaukšanu, ir jāiesniedz Saeimas Ārlietu komisijas izvērtēšanai. Savukārt Tatjanas Ždanokas iniciatīva par pieminekļa aizsardzību tika noraidīta.

Astotajā maijā komisija sagatavoja lēmuma projektu Saeimai par vienas iniciatīvas noraidīšanu un par otrās iniciatīvas turpmāko izskatīšanu. Sestajā jūnijā Saeimai plenārsēdē paredzēts balsojums par Pieprasījumu komisijas lēmuma projektu par Tatjanas Ždanokas petīcijas noraidīšanu. Šim datumam arī veltīts šodienas mītiņš.

Atgādināsim, ka likumprojekta par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu autoram, lai savāktu 10 tūkstošus iedzīvotāju parakstu, bija nepieciešami pusotrs gads. Savukārt vēsturiskā monumenta aizstāvjiem divās nedēļās izdevās savākt vairāk nekā 27 tūkstošus LR pilsoņu parakstu.

Iniciatīva par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu Pārdaugavā tika publicēta platformā Manabalss.lv. Tās autors, Uģis Polis, paziņo, ka daudziem iedzīvotājiem piemineklis nepatīk, jo ir "okupācijas simbols", un ka šādi PSRS laiku pieminekļi bez vienošanās pārkāpumiem tika demontēti Polijā un Ukrainā.

9 мая в Риге: площадь у памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā aizsargāt Uzvaras pieminekli Rīgā

Cita iniciatīva – par likuma izstrādi par cīnītāju pret nacismu apbedījumu un pieminekļu aizsargāšanu un saglabāšanu kļuva par faktisku atbildi uz aicinājumu nojaukt pieminekli Atbrīvotājiem. Iniciatīvas par memoriālu saglabāšanu autore Tatjana Ždanoka norāda, ka pieminekļa demontāža vien rosinās vēl lielāku sabiedrības sašķeltību.

13. jūnija tika nolemts nodot iniciatīvu par pieminekļa nojaukšanu parlamenta Ārlietu komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai.

Ziņu lente
0