Naktī no insulta glābj tikai vienā slimnīcā Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный блок в больнице им. Паула Страдиня
Операционный блок в больнице им. Паула Страдиня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Austrumu slimnīca nespēj nodrošināt radiologu diennakts dežūras – trūkst mediķu ar latviešu valodas zināšanām.

RĪGA, 10. jūnijs — Sputnik. Ārstu trūkuma rezultātā vakarpusē un naktī specifiska insulta pacienti var cerēt uz palīdzību tikai vienā vietā - Stradiņa slimnīcā, vēsta LTV.

Invazīvās radioloģijas aparatūra pieejama gan arī Rīgas Austrumu slimnīcā, taču pacientus pa sastrēgumiem un nejaukiem ceļiem ved uz Daugavas otru krastu. Problēmas risinājums tuvākajā laikā nav gaidāms - mediķi, kuri varētu nodrošināt dežūras diennakti, mācības beigs pēc tikai diviem gadiem.

Забор крови для исследования на наличе инфекций - Sputnik Latvija
Neizbeigtie aizspriedumi: pat ārsti Latvijā diskriminē HIV inficētos

Mūsdienās medicīna spēj glābt insulta pacientus ne tikai no nāves, bet arī invaliditātes. Visbiežāk trombus asinsvados šķīdina ar zālēm, un to dara visās slimnīcās. Taču sevišķi smagos gadījumos, ja nosprostota liela smadzeņu artērija, trombu no galvas smadzenēm izņem ar īpašu metodi – trombektomiju. To veic invazīvie radiologi, caur asinsvadiem ar īpašu ierīci iekļūstot asinsritē.

Stradiņu slimnīcā šādas operācijas veic visu diennakti, septiņas dienas nedēļā, apmaksājot speciālistu mājas dežūras. Taču Austrumu radiologi darbu beidz pēcpusdienā. Parasti no Austrumu slimnīcas uz Stradiņu slimnīcu vidēji reizi nedēļā nogādā pacientu ar smagu insult. Pērn Stradiņu slimnīcā veiktas aptuveni 100 trombektomijas, Austrumu slimnīcā – 35 operācijas.

Šāda situācija izveidojusies personāla trūkuma rezultātā. Austrumu slimnīcā ir tikai divi radiologi. Ir arī divas vakances, uz ko pretendē viens ārsts no Lietuvas un viens – no Irānas. Nevienu no viņiem nav iespējams pieņemt darbā, jo viņi nepārvalda latviešu valodu. Slimnīva cer, ka vairakās specialitātēs, piemēram, invazīvajiem radiologiem būtu iespējams izdarīt izņēmumu un atļaut strādāt ārstiem, kuri brīvi pārvalda angļu valodu.

Во время медицинского обследования - Sputnik Latvija
Tagad ārsti var sūtīt VID elektroniskās kvītis ar pacientu datiem

Sākt darbu Austrumu slimnīcā solījuši arī divi jauni vietējie ārsti, taču viņiem vēl priekšā divi rezidentūras gadi.

Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs profesors Andrejs Millers ir pārliecināts, ka šāda situācija ir nenormāla:

"Viņiem nav nepieciešama ilgstoša rehabilitācija, sociālā aprūpe, bet ir svarīgi, lai šīs iespējas būtu divās slimnīcās, nevis vienā! Mums ir divas slimnīcas! Mēs nevaram nodrošināt trombektomijas katrā lauku slimnīcā, bet divās lielās univeristātes slimnīcās tas būtu jādara!" uzskata profesors, Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs Andrejs Millers.

Viņam pilnībā piekrita Gaiļezera insulta vienības vadītājs Guntis Karelis: "Protams, ka būtu ideāli, ja diennakti abās slimnīcās, uz to ir jāiet, tad varbūt viena varētu ņemt tuvākos reģionus, otra no otra Daugavas krasta. Bet speciālistu piesaiste un apmācība aizņem laiku."

Nesen Twitter tīklā ļoti populāra kļuva Stradiņa slimnīcas neiroķirurga Renāra Putniņa publikācija – viņš aprakstīja ārsta ikdienu Latvijā.

​​​"Mediķu ikdiena: tikko biju Ogres slimnīcā, operēju smagu  pacientu ar insultu.Tagad steidzos uz Ventspils slimnīcu, kur arī plānota smaga galvas operācija. Rīt plānveida operācija pacientam ar galvas smadzeņu audzēju. Un periodiski konsultēju Premjeru veselības nozares jautājumos," — pastāstīja Putniņš.

Ziņu lente
0