Pūce: pēc novadu saplūšanas tiks samazināts pašvaldību darbinieku skaits

© Photo Valsts kanceleja / Edmunds BrencisМинистр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце
Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no administratīvi teritoriālās reformas mērķiem ir administratīvo izdevumu samazināšana.

RĪGA, 10. jūnijs — Sputnik. Tuvākajos gados plānots samazināt pašvaldību darbinieku skaitu, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!").

Viņš gan atklāja, ka absolūtam darbinieku vairākumam par darba vietu nav jāuztraucas, taču viens no administratīvi teritoriālās reformas mērķiem ir administratīvo izdevumu samazināšana, tāpēc tuvākajos gados pašvaldību darbinieku skaitu nāksies samazināt.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš: novadu reforma nāks par labu iedzīvotājiem

Pūce atgādināja, ka pēdējo desmit gadu laikā valsts pārvalde esot samazinājusies aptuveni par 7-8%, bet pašvaldībās tas nav noticis.

Ministrs paskaidroja, ka lēmumus par darbinieku skaita samazinājumu jāpieņem pašvaldībās. Pieredze liecina, ka, veidojot lielākus novadus, rodas vērā ņemama ekonomija uz personāla samazinājuma rēķina.

Patlaban Latvijā ir 119 pašvaldības, no tām 59 neatbilst Pašvaldību likuma prasībām. Lai arī pašvaldības būtiski atšķiras, to funkcijas ir vienādas, bet nevienlīdzība turpina pieaugt. Reformas mērķis ir atrisināt šo problēmu.

Līdz 2021.gadam plānots samazināt pašvaldību skaitu līdz 35, izveidojot pašvaldības ap reģionālās nozīmes attīstības centriem. Pašvaldību gala skaits var mainīties – tas atkarīgs no diskusijas rezultātiem. 27.maijā Preiļos sākās reformas apspriešana – lielākā sabiedriskā diskusija Latvijas politiskajā vēsturē. Konsultācijas ar pašvaldībām turpināsies līdz 2019.gada septembrim.

Ziņu lente
0