Politika

Mazāk nekā trešdaļu iedzīvotāju apmierina Levita ievēlēšana, bet 18% nezina kas viņš ir

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotāju skaits, kuru neiepriecina Egila Levita prezidentūra, izrādījies augstāks, nekā to cilvēku skaits, kurus apmierina viņa kandidatūra.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Latvijas Saeima 29. maija ārkārtas sēdē ievēlēja Egilu Levitu Latvijas prezidenta postenī. Viņa kandidatūru atbalstīja 61 deputāts.

Kā liecina Kantar TNS aptauja iedzīvotāju vidū vecumā no 18 līdz 60 gadiem, vien mazāko daļu Latvijas iedzīvotāju apmierina ar balsojuma rezultāti. Aptaujas rezultātus publicē Skaties.lv.

Tikai 30% respondentu paziņoja, ka ir priecīgi redzēt Levitu prezidenta amatā. Nedaudz vairāk – 33% – nav apmierināti ar šādu vēlēšanu iznākumu.

19% respondentu nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Interesanti, ka teju katrs piektais aptaujātais (18%) vispār nezina, kas ir Egils Levits.

Kas ir Levits

Egila Levita kandidatūru piedāvāja Nacionālā apvienība, taču vēlāk to atbalstīja pārējās valdošās koalīcijas partijas. Ar šādu atbalstu vēlēšanu iznākums bija zināms dažus mēnešus pirms Saeimas balsojuma.

Egils Levits piedzima Rīgā 1955. gadā. 1972. gadā kopā ar ģimeni emigrēja uz Vāciju. Tur Levits ieguva politologa un jurista grādu.

Kad sākās "Atmoda", Egils Levits aktīvi atbalstīja Latvijas neatkarības kustību. Kā rezultātā viņš kļuva par 5. Saeimas deputātu no partijas "Latvijas ceļš".

Egils Levits - Sputnik Latvija
Levits pastāstīja, kad nepilsoņi varēs piedalīties Latvijas politikā

Vēlāk Levits bija tieslietu ministrs un vicepremjers Valda Birkava valdībās. Pēc viņa atkāpšanās Egils Levits aizgāja no politikas un kļuva par Latvijas vēstnieku Austrijā, Šveicē un Ungārijā.

Kad 1995. gadā Latvija kļuva par Eiropas Padomes locekli, Levits kļuva par šīs organizācijas tiesnesi, savukārt kopš 2004. gada maija, kad Latvija iestājās ES, tika norīkots ES tiesneša amatā. Šo amatu viņš ieņem arī šodien.

Levits ir ne vien pastāvīgs "latviskas Latvijas" koncepcijas atbalstītājs, bet arī daudz ir izdarījis, lai šī koncepcija tiek nostiprināta valsts likumos. Tostarp, viņš pielicis roku nepilsoņu statusa izveidošanai un sacerēja Latvijas Satversmes preambulu, kura nostiprināja latviešu pārākumu pār citām nacionālajām grupām Latvijā.

"Saskaņas" deputāts Boriss Cilevičs izteica domu, ka tieši par panākumiem nacionālistiskas valsts kārtības nostiprināšanu, kurā krievi tiek pakļauti diskriminācijai, Levitu arī apbalvoja ar prezidentūru.

Ziņu lente
0