Skolās novērojams būtisks latviešu valodas pedagogu trūkums

© Sputnik / Anton Unitsyn / Pāriet pie mediju bankasПреподаватель математики во время урока
Преподаватель математики во время урока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trūkst fizikas, matemātikas, angļu un latviešu valodu skolotāju, taču interesantākais: nav pedagogu, kuri spētu mācīt latviešu valodā.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) turpina sist trauksmes zvanu skolotāju trūkuma Latvijas skolās dēļ, vēsta Bb.lv.

Pagājušā mācību gada sākumā IZM ziņoja par 380 skolotāju trūkumu. Un pastāv pamats bažām, ka jaunajā mācību gadā šis skaits kļūs vēl lielāks.

Урок в школе. Архивное фото  - Sputnik Latvija
No grāmatvežiem skolotājos: Latvijā atraduši risinājumu skolotāju trūkumam

Tiek ziņots, ka visvairāk trūkst angļu valodas, matemātikas, fizikas un latviešu valodas skolotāju. Un pats interesantākais, ņemot vērā aktuālo skolu reformu, kura paredz visu skolu pāreju uz mācībām valsts valodā, trūkst pasniedzēju, kuri būtu spējīgi pasniegt mācību materiālu latviski.

Interesanti, ka attiecībā pret skolēnu skaitu Latvijā ir pārāk daudz skolotāju, taču skolās ir liels skaits neaizpildītu vakanču. Sevišķi trūkst pedagogu, kuri ir gatavi strādāt nepilnu slodzi: 229 pedagogu vakances uz nepilnu darba dienu un 151 vakance – uz pilnu.

To var izskaidrot ar to, ka, strādājot nepilnu slodzi, skolotājam ir zemāka alga. Bet skolotāji jau bez tā plānoja streiku sakarā ar to, ka valsts nespēja atrast līdzekļus darba algas palielināšanai līdz skolotāju prasītajam līmenim.

Darbs ir, algas nav

Tikmēr IZM nemitīgi meklē caurumu aizbāšanas variantus skolās. Iepriekš ziņots, ka Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija izstrādāja jaunu pedagogu piesaistīšanas programmu: skolotāja profesiju gada laikā varēs apgūt tie, kam jau ir augstākā izglītība kādā citā jomā.

Skola - Sputnik Latvija
Sludinājumi publicēti, neviens neatsaucas: Latvijā trūkst skolotāju

Jaunā pieeja, kuru Izglītība un zinātnes ministrija izstrādāja sadarbībā ar fondu "Iespējamā misija" un lielākajām Latvijas augstskolā, paredz, gribētājam kļūt par pedagogu nepieciešamais nosacījums paliks diploms par bakalaura grāda iegūšanu kādā no nozarēm, savukārt divu gadu programmu piedāvāts aizstāt ar vienu gadu kvalifikācijas apmācību. Turklāt līdztekus mācībām šāds speciālists varēs uzreiz uzsākt darbu skolā – četras dienas nedēļā viņš mācīs skolēnus, savukārt divas dienas – mācīsies pats, iegūstot pedagoga kvalifikāciju.

Šo gadu ilgo kursu īstenos Latvijas Universitāte, Liepājas universitāte un Daugavpils augstskola, taču programma būs kopēja.

Plānots, ka pirmie skolotāju programmas studenti uzsāks studijas 2020./2021. mācību gada septembrī. Pirmajā gadā plānots uzņemt 100 studentus. Attiecīgi darbu skolās viņi varēs uzsākt 2020. gada septembrī.

Tikmēr 2019. gada aprīlī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nolēma, ka, ja Latvijas valdība nepaaugstinās skolotāju algas līdz 1. septembrim, tad no 2. septembra pedagogi uzsāks beztermiņa streiku. Tas nozīmē, ka vasaras brīvlaiks Latvijas bērniem var tikt pagarināts uz nenoteiktu termiņu.

Ziņu lente
0