No grāmatvežiem skolotājos: Latvijā atraduši risinājumu skolotāju trūkumam

© Sputnik / Артем Житенев / Pāriet pie mediju bankasУрок в школе. Архивное фото
Урок в школе. Архивное фото  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Izglītības ministrija piedāvā sagatavot pedagogus no citu profesiju pārstāvjiem: gada laikā varēs iziet kvalifikācijas programmu un sākt darbu skolā.

RĪGA, 22. maijs – Sputnik. Latvijas Izglītības ministrija izstrādājusi jaunu skolotāju piesaistīšanas programmu skolās: paredzēts, ka skolotāja profesiju gada laikā varēs apgūt tie, kam jau ir augstākā izglītība kādā citā nozarē, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Šobrīd par skolotāju ir iespējams kļūt divos veidos: iegūstot vidējo izglītību, pabeigt profesionālā bakalaura studijas pēc specialitātes vai, ja cilvēkam jau ir bakalaura diploms citā nozarē, apgūt profesionālo programmu divu gadu garumā. Pedagoģiju iespējams apgūt vismaz 30 dažādu programmu ietvaros, sistēma ir ļoti sadrumstalota.

Skola - Sputnik Latvija
Sludinājumi publicēti, neviens neatsaucas: Latvijā trūkst skolotāju

Jaunā pieeja, kuru Izglītības ministrija izstrādājusi sadarbībā ar fondu "Iespējamā misija") un lielākajām Latvijas augstskolām, paredz, ka gribētājiem kļūt par pedagogu nepieciešamais nosacījums paliks bakalaura diploms kādā nozarē, savukārt divu gadu programmu paredzēts aizstāt ar vienu gadu kvalifikācijas apmācību. Turklāt apmācības laikā šāds speciālists uzreiz varēs uzsākt darbu skolā – četras dienas nedēļā viņš mācīs skolēnus, savukārt vēl divas dienas – mācīsies pats, iegūstot pedagoga kvalifikāciju.

Šo gadu ilgo mācību kursu īstenos Latvijas Universitātes, Liepājas universitāte un Daugavpils augstskola, taču programma būs kopīga.

"Tas, ko vēlamies panākt, lai vairāk cilvēki ienāk sistēmā iekšā. Ar jauniem mēs domājam, nevis vecumā jauni, bet tiešām jauni cilvēki, kuri nav bijuši līdz šim sistēmā, dot viņiem šo iespēju. Tāpēc kvalifikācija ir viena gada laikā," norādīja Edīte Millere, organizācijas "Iespējamā misija". Valdes priekšsēdētāja.

Tāpat paredzēta topošo skolotāju atbalsta sistēma – apmācības laikā un gadu pēc tās viņiem būs pieejami speciālisti, kuri varēs sniegt padomu, izanalizēt kļūdas un palīdzēt tikt galā ar problemātiskām situācijām klasē.

Pedagogs mācību stundā - Sputnik Latvija
Valsts kontrole pieprasa 40 stundu darba nedēļu pedagogiem

Izglītības ministrija aprēķina valsts budžeta izdevumus šī jauna piegājiena īstenošanai. Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore vietniece augstākās izglītības jautājumos Dace Jansone uzsvēra, ka tā būs apmācība darba vidē, tāpēc ir nepieciešams pilns finansējums, kurš segs visus izdevumus tās īstenošanai, tostarp mērķa stipendijas programmas dalībniekiem. Tāpat ministrija gatavo informatīvu paziņojumu valdībai.

Plānots, ka pirmie skolotāju programmas beidzēji uzsāks darbu ar klasēm 2020./2021. mācību gada septembrī. Pirmajā gadā plānots pieņemt 100 apmācības dalībniekus. Attiecīgi, darbu skolās viņi varēs uzsākt 2020. gada septembrī.

Ziņu lente
0