Politika

Sašķelšanās nakts laikā: no "Saskaņas" padzīti četri deputāti

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Рижской думе проходит заседание. Дайнис Турлайс отвечает на вопросы депутатов
В Рижской думе проходит заседание. Дайнис Турлайс отвечает на вопросы депутатов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes koalīcija pazaudējusi vairākumu: četri deputāti sadumpojās pret "Saskaņu" un tika izslēgti no frakcijas.

RĪGA, 31. maijs – Sputnik. Vakar vēlu vakarā no partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcijas tika izslēgti četri deputāti – Vadims Baraņņiks, Aleksejs Rosļikovs, Valērijs Petrovs un Vitālijs Dubovs, vēsta Press.lv.

Pēc Rīgas mēra Daiņa Turlā "Gods kalpot Rīgai" (GKR) ievēlēšanas balsojuma, par kuru nobalsoja 32 Rīgas valdošās koalīcijas deputāti, bija jānotiek balsojumam par otrā vicemēra Sanda Bergmaņa ("Saskaņa") ievēlēšanu, taču pirms balsojuma GKR partijas frakcijā ieradās Vadims Baraņņiks un paziņoja, ka viņš un trīs augstākminētie deputāti nebalsos par Bergmani. Tāpat viņi atteicās balsot par Oļega Burova (GKR) ievēlēšanu  Rīgas ostas valdē.

Rīgas domes "Saskaņas" frakcija sasauca steidzamu sanāksmi, kurā vienbalsīgi pieņēma lēmumu izslēgt šos četrus deputātus no frakcijas. GKR frakcija viennozīmīgi atbalstīja šo lēmumu. Pēc GKR līdera Andra Amerika sacītā, ņemot vērā radušos situāciju, Burovs atsauca savu iesniegumu par atkāpšanos no Rīgas vicemēra amata, kuru bija iesniedzis dienu iepriekš.

Baraņņiks, Petrovs un Dubovs publicēja identiska satura paziņojumus sociālajos tīklos.

"Otrā vicemēra, Sandra Bergmaņa, ievēlēšanas jautājumā mums bija savs, atšķirīgs no vairākuma, redzējums, kuru mums nesniedza iespēju pamatot. Taču, tas ir tikai atsevišķs gadījums, problēma ir daudz dziļāka: nepietiekamā komunikācijā un autoritārā frakcijas vadības stilā, kad atsevišķi deputāti bieži izsprauž cauri "jēlus" lēmumus.

Экс-командующий Национальными вооруженными силами Латвии Дайнис Турлайс - Sputnik Latvija
Politika
Kas nāks Ušakova vietā: "Gods kalpot Rīgai" izvēlas mēra kandidātu

Arī šodien, nonākot izvēles priekšā starp apšaubāmu soli, kuru diktē tikai un vienīgi partijas disciplīna, un principiālo pozīciju, mēs izvēlējāmies rīkoties pēc sirdsapziņas. Mēs rēķinājāmies ar to, ka riskējam pazaudēt savus amatus, tā arī nepanākot iesakņojušās prakses izmaiņas. Taču pašu pārliecība mums ir svarīgāka…" teikts publikācijās.

Taču deputāti uzsvēra, ka ievēlēto Rīgas mēru Daini Turlo uzskata par pieredzējušu politiķi un cienīgu cilvēku.

"Šī četrinieka uzvedību mēs vērtējam kā nodevību. Izslēgšanai no frakcijas sekos arī izslēgšana no partijas un viņu ieņemamajiem amatiem. Nezinu, kā viņi redz savu politisko nākotni, taču viennozīmīgi tā nebūs saistīta nedz ar "Saskaņu", nedz ar GKR," komentēja situāciju Rīgas domes deputāts Mihails Kameņeckis ("Saskaņa").

Vadims Baraņņiks ieņem Rīgas vicemēra amatu, Rosļikovs ir Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājs. Pēc Kameņecka sacītā, šodien viņi zaudēs ne vien dalību partijā "Saskaņa", bet arī savus amatus.

"Kolēģi nolēma rīkoties pret partijas saskaņotajiem lēmumiem, un tiek sodīti par to. Tas ir pareizi, jo normāls darbs nav iespējams uz reketa pamata," komentēja "Saskaņas" frakcijas lēmumu jaunais Rīgas mērs Dainis Turlais.

Tas nozīmē, ka Rīgas domes valdošajai koalīcijai, acīmredzot, tagad vairs nebūs 32 balsu, jo atlikušas vien 28 – tikpat daudz šobrīd ir arī opozīcijai.

Официальные рижские коты - Кузя и Мурис - Sputnik Latvija
Dainis Turlais apkaros korupciju domes kaķu ielenkumā

Rīgas domes koalīcija nav izjukusi, tai vienkārši nav vairākuma, paziņoja Ameriks šorīt LTV raidījumā "Rīta panorāma".

Viņš apstiprināja, ka jau šodien GKR deputāti var sākt pārrunas par iespējamo sadarbību ar frakcijām vai atsevišķiem deputātiem, tostarp kuri nav koalīcijā. Ameriks uzskata, ka ir jāapspriež situācija arī ar četriem no "Saskaņas" izslēgtajiem deputātiem, kuru rīcības dēļ koalīcija zaudējusi vairākumu.

"Saskaņas" un GKR koalīcija nav izjukusi, vienkārši mums nav tik daudz deputātu, cik ir nepieciešams," pateica Ameriks, raksturojot abu partiju attiecības kā koleģiālas. Viņš atzina, ka situācija Rīgas domē ir sarežģīta – iespējams, tāpēc, ka daži deputāti vairāk domā par saviem krēsliem un interesēm.

Ameriks neizslēdz, ka gadījumā, ja Rīgas domei neizdosies nodrošināt nepieciešamo vairākumu, nāksies rīkot ārkārtas pašvaldības vēlēšanas.

Ziņu lente
0