Saeimā sašutuši: deputāta brālis sargāja oligarhu no Krievijas

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет Латвийского профсоюза таксистов, 12 февраля 2019
Пикет Латвийского профсоюза таксистов, 12 февраля 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diez vai stāsts par policista nedeklarēto piestrādi pie degvīna magnāta Jurija Šeflera būtu kļuvis zināms, ja deputāts Parādnieks nebūtu ieradies pie Valsts policijas vadītāja lūgt brālim amata paaugstinājumu; izrādījās, ka pie Šeflera piestrādā arī citi Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Daži bijušie un esošie Latvijas tiesībaizsardzības institūciju darbinieki strādā pie miljardiera no Krievijas, Latvijas Valsts Balzams īpašnieka Jurija Šeflera, ziņo TV3.

Vieni deklarē savus ienākumus, kas gūti no darba pie Šeflera, citi tos neafišē. Starp pēdējiem izrādījies Jānis Parādnieks, premjera Kariņa padomnieka demogrāfijas jautājumos, Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka brālis.

Государственная полиция Латвии - Sputnik Latvija
Latvijā kārtības policijas priekšniekam piešķirs ģenerāļa pakāpi

Pirms dažām nedēļām deputāts Parādnieks lūdza Valsts policijas vadītāju Intu Ķuzi paaugstināt amatā savu brāli, ieceļot viņu par Ceļu policijas bataljona komandieri, kura pašreizējais vadītājs aiziet pensijā.

Jānis Parādnieks strādā policijā vairāk nekā divdesmit gadus, patlaban vada Ceļu policijas rotu. Deputāts Parādnieks uzskata, ka brālim ir pietiekama pieredze, lai ieņemtu bataljona komandiera vietu, proti saņemt divreiz lielāku algu un lielu ietekmi, jo viņa pakļautībā būs visas Ceļa policijas rotas.

Deputāts Parādnieks pastāstīja, ka ieradies pie Ķuža, lai lūgtu viņu godīgi izskatīt brāļa kandidatūru, jo gadu iepriekš viņu pēkšņi atteicās paaugstināt.

"Lai nav nekādas lobēšanas, nekādas blatu būšanas. Tas ko es aicināju Ķuža kungam, lai viņš kā augstākā vadība vērtē šos procesus, un kamēr notiek tā atlase, lai mana politiskā darbība neietekmē potenciāla mana brāļa karjeras izaugsmi, kas, iespējams, ir noticis iepriekš," sacīja Parādnieks.

Politiķis uzsvēra, ka tikšanās bija oficiāla, viņš to iepriekš pieteicis, bet, ja runa būtu par lobēšanu, ja viņš gribētu kaut ko slēpt, viņš varētu sastapt Ķuzi neformālā gaisotnē.

Arī Valsts policijas vadītājs neredz nekādu iemeslu raizēm.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Ģirģens: policistiem jāsaņem divi tūkstoši eiro uz rokas, viņi taču riskē

"Es nezinu, kurš uz mani var izdarīt spiedienu? Tā bija normāla divu cilvēku saruna, viņš izteica savu viedokli, skatījumu par šo jautājumu, runa par kaut kādu spiedienu tur nebija," paziņoja Ķuzis, uzsverot, ka Parādnieks nesot uzstājis, ka tieši viņa brālis jāieceļ atbrīvotajā amatā, bet tikai lūdzot izskatīt viņa kandidatūru godīgi.

Savukārt premjers Krišjānis Kariņš uzskata, ka bažas tomēr var būt.

" Sava amata izmantošana personīgiem mērķiem vai rīcība, kas var radīt iespaidu, ka amats tiek izmantots šādiem mērķiem, nav pieļaujama," paudis premjers.

Galīgais jautājums par iecelšanu vēl nav atrisināts, bet pieredze un izglītība ļauj Jānim Parādniekam palikt vienam no kandidātiem.

Piestrāde pie " divdomīgas personas"

Tikmēr žurnālisti uzzināja, ka policists Parādnieks pamatdarbā nav pastāstījis par visu savu darba pieredzi - viņš bija sniedzis šofera un apsarga pakalpojumus degvīna magnātam no Krievijas Jurijam Šefleram, Latvijas Balzams īpašniekam, kurš bieži ierodas Jūrmalā. Šeflers daudzus gadus sponsorēja konkursu "Jaunais vilnis" Jūrmalā. Latvijas specdienesti neredz iemeslu anulēt viņa uzturēšanās atļauju, bet savulaik viņu izbrāķēja kā potenciālo bankas Citadele pircēju.

Deputāts Parādnieks zināja, ka viņa brālis strādā Šeflera apsardzē, jo viņu uzaicināja ģimenes draugs. Politiķis aicināja brāli būt uzmanīgākam, jo, viņaprāt, Šeflers ir "Latvijā divdomīga persona".

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Ejiet pensijā, atpūtieties: jaunais IeM vadītājs izteica aizrādījumus policijai

Pats Jānis Parādnieks atlicis kontaktu ar žurnālistiem uz vēlāko laiku, jo bija atvaļinājumā.

Policijā tomēr bija pārsteigti par šīm ziņām, jo nav saņēmuši nekādu iesniegumu par darba apvienošanu. Jāņa Parādnieka deklarācijā informācijas par papildu ienākumiem nav, un tas nozīmē, ka viņam draud disciplinārsods.

Toties daži citi ierēdņi neslēpj, ka strādā pie Šeflera. Viņu vidū bijušais finanšu policijas izlūkošanas daļas operatīvās nodaļas vadītājs Maksims Bogdanovs, kuru apsūdzēja par valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības. Viņu pazemināja līdz nodokļu inspektoram, bet viņš paliek VID darbinieks, lai arī atstādināts. Latvijas Balzamā viņš strādā par galveno iekšējās kontroles inspektoru.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis ir pārliecināts, ka šāda savienošana nav pieļaujama.

"Ja šādi fakti manā rīcībā būtu nonākuši pilnīgi oficiāli, arī tagad es teiktu, šeit būtu uzdodami jautājumi gan drošības dienestiem, gan atbildīgajiem VID," uzsver Kučinskis.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sola pārbaudīt šo situāciju un veikt pasākumus, ja tiks atklāti drošības riski.

Nacionālās apvienības vadība uzsver, ka nekāda sakara ar darbu pie divdomīga oligarha no Krievijas Nacionālai apvienībai nav.

"Es absolūti to gribētu nošķirt no politiskās partijas Nacionālā apvienība. Šīs darbības nekādā veidā nav skaņotas ar Nacionālo apvienību un es arī nedomāju, ka Imanta Parādnieka statuss partijā būtu kaut kāds arguments šādās sarunās," norādīja Dzintars.

Ziņu lente
0