"Sajūta bija kā nopratināšanā": Kinfield saimniece pastāstīja, kāpēc slēgta kafejnīca

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slēgtās kafejnīcas Kinfield saimniece pastāstīja par to, kādu pazemojumu viņai nācās pārdzīvot no Latvijas valsts institūciju darbiniekiem.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darba metodes atkal tika kritizētas. Šo struktūru jau vairākkārt apsūdzēja, ka pret saviem klientiem VID darbinieki attiecas kā pret noziedzniekiem. Lūk, kārtējais stāsts par to, cik pazemojoša attieksme tiek demonstrēta attiecībā pret tiem, kuri Latvijā cenšas nodarboties ar biznesu un maksāt nodokļus.

Nesen Rīgā tika slēgta kārtējā kafejnīca. Par iestādes likvidācijas iemesliem detalizēti netika ziņots, bet tagad kafejnīcas Kinfield saimniece Facebook publicēja izmisumu pilnu uzrunu un pastāstīja par to, ar ko viņai nācās saskarties.

Izrādījās, ka Kinfield īpašniece Kristīne Rožkalne ir dzimusi un uzaugusi Vācijā. Taču viņas mīlestība pret Latviju bija tik stipra, ka viņa atgriezās vēsturiskajā dzimtenē, un tagad ar katru dienu arvien vairāk iemīlas šajā valstī. Īpaši Rīgā. Tāpēc pirms trim gadiem viņa pieņēma lēmumu īstenot savu sapni - atvērt mājīgu vietu, kurā ikviens varētu satikt savus mīļos un izbaudīt laiku kopā pie īpaši atlasītas mūzikas. Kristīne sastādīja biznesa plānu, atrada nepieciešamo finansējumu un ķērās pie realizācijas.

Bloķēja bankas kontu

Praktiski viss kafejnīcā tika darīts patstāvīgi, lai pēc iespējas samazinātu izdevumus, skaidro iestādes saimniece. Personālu personīgi atlasīja kafejnīcas īpašniece, jo arī tā ir liela problēma Latvijai.

" Strādāju smagi 24/7, centos ar sirds atdevi, sevi nesaudzējot, darboties, cik varēju un cik resursi ļāva. Jā, manās vadības spējās noteikti bija arī trūkumi. Iespējams biju arī ar pārāk atvērtu sirdi pret darbiniekiem, dāvājot viņiem savu uzticību avansā. Arī darba vidi centos radīt draudzīgu, kuru darbinieki ar citādu attieksmi pret darbu sāka to nenovērtēt un izmantot.

Дегустационный набор из латышского меню ресторана Jūra - Sputnik Latvija
Restorāni atkal lūdz VID žēlastību

Gribēju maksāt godīgi visus nodokļus, kurus tieši tāpēc arī reģistrējām. Tomēr janvārī palika neliela nodokļu summa nenomaksāta, jo uzsākšanas izmaksas pirmajos divos mēnešos pēc atvēršanas pieauga līdz ar viesu plūsmas strauju palielināšanos," skaidro saimniece.

Vajadzēja nolīgt papildu darbaspēku un nopirkt aprīkojumu. Bet pēc janvāra bija iecerēts stabilizēt finanšu plūsmu un firma sāktu pelnīt. Tomēr februārī pienāca diena, kad VID bez brīdinājuma nobloķēja uzņēmuma bankas kontu, kas restorānam nozīmēja lielu kaitējumu, jo aptuveni 70% klientu maksāja ar bankas kartēm.

Pēc dažām dienām Kinfield ieradās VID darbinieki, izņēma no kases visu skaidru naudu, bet drīzumā firmai tika piemērots aizliegums veikt jebkādus pirkumus skaidrā naudā.

Vēl viens trieciens - restorāns tā arī nesaņēma licenci vasaras terases atvēršanai, lai gan Rīgas domes Satiksmes departaments to apstiprināja. " Tas viss bija negaidīts sitiens uzņēmuma darbībai, un jutos kā lielākā noziedzniece, kura šeit nav vēlama," stāsta Kristīne Rožkalne.

Pat roku nepasniedza

Ar ierēdņiem saimniece cīnījās veselu mēnesi, lai kaut kā atrisinātu šo situāciju. Beidzot izdevās vienoties par tikšanos ar diviem VID pārstāvjiem.

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Nomas maksa žņaudz: Rīgas centrā durvis slēdzis kārtējais veikals

" Pirmā tikšanās bija pat pazemojoša. Satiekoties centos būt laipna, sniedzu roku sasveicinoties, nosaucot savu vārdu. Pasmaidīju un mūsu acis sastapās, bet pretī saņēmu tikai atbildi: "sekojiet mums uz kabinetu". Tā arī roku nepasniegdamas, viņas pagriezās, un es abām dāmām sekoju. Iegājām mazā, slēgtā kabinētā. Mani nosēdināja pretī un jautāja: "Nu, ko jūs vēlaties?". Sajūta bija kā nopratināšanā. Saruna ilga vien pāris minūtes bez jebkādas pretīmnākšanas un rezultāta. Tā vietā bija apvainošana un nicinoša attieksme," stāsta uzņēmēja.

Otrajā vizītē Kristīne Rožkalne vienojās par nodokļu atmaksas grafiku. Taču līdz tam brīdim firmas rēķins un norēķini par skaidru naudu tika bloķēti jau vairākus mēnešus, kas praktiski ir nāvējošs uzņēmumam, ja nav kāda cita finansējuma avota.

Maija pirmajā nedēļā, kad saimniece lūdza iespēju nomaksāt pēdējo daļu tekošajam mēnesim nākamās nedēļas laikā, VID izvirzīja ultimātu - lai samaksātu tekošos nodokļus, Kristīnei nedēļas laikā bija jāatmaksā visi nodokļi pēc grafika. Tas nebija iespējams, un tad restorāna saimniecei kļuva skaidrs, ka situācija ir gandrīz bezcerīga un Kinfield jāslēdz.

Eiro - Sputnik Latvija
Nodokļi žņaudz biznesu: Vecrīgā tiek slēgts nozīmīgs amatnieku veikals

"Šajā rakstā neizklāstīju vēl citus kulminācijas brīžus attiecībā uz VID darbinieku attieksmi, bet šis ir stāsts, lai neklusētu un aicinātu Valsts ieņēmumu dienestu sadoties rokās ar LRB Latvijas restorānu biedrība un nepieļaut vēl vairāk uzņēmumu stāstiem šādas beigas, kādas tās bija Kinfieldam. Diemžēl mēs neesam vienīgie. Ir pārāk daudz līdzīgu stāstu mūsu valstī," raksta Kristīne Rožkalne.

Savas uzrunas beigās Rožkalne atzīmē, ka valsts nav vainīga šajā situācijā, jo valsts esam mēs visi kopā, un ne jau arī VID darbinieki, jo starp visiem ir arī zinoši un ar pieklājīgu attieksmi.

Saimniece uzsver, ka slēgšanas iemesls nav viesu trūkums - restorānā regulāri bija pietiekams apmeklētāju skaits. "Runa ir par ATTIEKSMI – kādā veidā risina un atbalsta mazos, jaunos un esošos uzņēmumus Latvijā," norāda publikācijas autore.

Saskaņā ar Lursoft datiem SIA Kinfield ir mikrouzņēmums ar pamatkapitālu 1 eiro. 2018. gadā samaksāto nodokļu summa valsts budžetā bija 540 eiro, divos iepriekšējos gados samaksāto nodokļu summa bija nulle. Tikmēr uzņēmuma aktuālais nodokļu parāds ir 4693,20 eiro (uz 2019. gada 7. maiju).

Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Ekonomikas izaugsme Latvijas gaumē: firmas tiek slēgtas neredzētā ātrumā

Atgādinām, ka Latvijas restorānu biedrība regulāri lūdz VID "samazināt apgriezienus" attiecībā uz biznesu. Pēc Latvijas restorānu biedrības priekšsēdētāja Jāņa Jenža vārdiem, problēma ir tāda, ka cīņā ar ēnu ekonomiku valsts "šauj pa zvirbuļiem".

Jenzis atgādināja, ka restorāni jau iepriekš ir vienojušies ar VID un Finanšu ministriju par to, nozare tiks sakārtota, taču nozare vēlas samazināt pievienotās vērtības nodokli sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem.

Ziņu lente
0