Deputāts Pimenovs saņēmis brīdinājumu par padomju formas tērpa aizsargāšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovИгорь Пименов
Игорь Пименов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Debatēs par pafomju formas tērpa aizliegšanu Igors Pimenovs pārkāpis deputāta ētiku, uzskata Saeimas komisija.

RĪGA, 17. maijs — Sputnik. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izteikusi deputātam Igoram Pimenovam ("Saskaņa") rakstisku brīdinājumu par deputāta ētikas kodeksa pārkāpumiem, vēsta Saeimas mājaslapa.

Šī gada aprīlī Saeima apstiprināja grozījumus likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem", kuri paredz PSRS un nacistiskās Vācijas formas tērpu aizliegumu masu pasākumos. Debates par grozījumiem izvērtās par dzīvu diskusiju. Tās gaitā klātesošo īpašu sašutumu izraisīja deputāta I.Pimenova runa.

Ордена и медали на груди ветерана Великой отечественной войны - Sputnik Latvija
Nepielīdziniet agresoru uzvarētājam: Pimenovs pasniedza deputātiem vēstures stundu

Viņš uzsvēra, ka Otrā pasaules kara iniciatīva nākusi no Vācijas, nevis PSRS puses. "Padomju vēsture bija gan garīga uzplaukuma, gan zaudējumu un krišanas vēsture, gan varoņdarbu, uzvaru, gan zaudējumu vēsture, kļūdu un noziegumu vēsture. Tomēr nacionālsociālisma vēsturē ir tikai karš, civilo gūstekņu nošaušana un par valsts ideoloģiju pasludinātais šovinisms. Bet pirmām kārtām tas bija drausmīgs karš un tikai karš," paziņoja deputāts. Politiķis brīdināja, ka lēmums aizliegt bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnu un simboliku aizskar tos, kuri Otrajā pasaules karā cīnījās pret nacistiem un smagās kaujās viņus uzvarēja.

Deputāti Jānis Dombrava, Edvīns Šnore (Nacionālā apvienība), Juta Strīķe, Anita Muižniece (Jaunā konservatīvā partija) un Artuss Kaimiņš (KPV LV) lūdza Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju izvērtēt I.Pimenova izteikumus Saeimas 28.marta un 4.aprīļa sēdēs. Par to Pimenovs informēja savā lapā sociālajos tīklos.

Komisija konstatēja, ka I.Pimenovs pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa 1, 4., 5. un 7.pantu, kuri nosaka, ka Saeimas deputātu pienākums ir vienmēr ievērot Satversmi, Saeimas kārtības rulli un citus normatīvos aktus.

Tāpat ētikas kodekss nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus, balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju, vēsta komisija.

Ziņu lente
0