Politika

Deputāts: grozījumi par padomju formas aizliegumu uzrīda policiju sirmgalvjiem

© Sputnik / Sergey MelkonovДипломаты возложили цветы к памятнику Освободителям Риги
Дипломаты возложили цветы к памятнику Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labas gribas cilvēki Latvijā atradīs asimetrisku atbildi tiem, kuri šodien piedāvā sagraut monumentu Pārdaugavā vai reabilitēt Viktora Arāja bendes komandas dalībnieku Herbertu Cukuru jeb aizliegt sarkanās armijas formu, ir pārliecināts Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs.

RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik. Grozījumi likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem", kas paredz aizliegumu nēsāt padomju armijas fromastērpu publiskos pasākumos, ir provokatīvi un neizbēgami radīs konfliktus starp cienījama vecuma cilvēkiem un policiju, pārliecināts partijas "Saskaņa" deputāts Nikolajs Kabanovs. Savu viedokli viņš pauda Saeimas sēdē, kur tika izskatīts šis ierosinājums.

Ar Kabanova teikto iespējams iepazīties sēdes stenogrammā.

Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM stingri atbildēja uz Grībauskaites vārdiem par "konfrontāciju ar patiesību"

Iepriekš jau vēstīts, ka, neskatoties uz "Saskaņas" deputātu iebildumiem, Saeima atbalstījusi otrajā lasījumā minētos grozijumus, kuri aizliedz izmantot PSRS un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo vienību formastērpu nēsāšanu publiskos pasākumos. Lai arī likumprojektā minēts gan padomju, gan nacistu formastērps, grozījumu autori no Nacionālās apvienības neslēpj, ka tie vērsti tieši pret tiem, kuri valkā PSRS formastērpus, it īpaši Uzvaras dienā, 9. maijā.

Savā runā Kabanovs atzīmēja, ka ceturtdaļgadsimtā ir pieņemti daudzi tūkstoši likumprojektu un citu dokumentu, taču Latvijas likumdevēji līdz šim nav pievērsuši uzmanību apģērbam, kurā cilvēki staigā pa ielām. Viņš atgādināja, ka brīvā un demokrātiskā valstī cilvēkiem ir tiesības uz pašizpausmi formā, kas atbilst viņa priekšstatiem par skaisto, pat ja tas nepatīk citiem.

"Jā, sanāk tā, ka Latvijas iedzīvotāju vidū ir cilvēki ar godam pelnītiem apbalvojumiem, kurus viņi ieguvuši Lielā Tēvijas kara frontēs. Bet tie vislabāk izskatās militārajiem mundieriem.

Bet kāpēc viņiem jākaunas vai jākautrējas par savu apbalvojumu vai formu, ko viņi pilnīgi likumīgi saņēmuši no savas valsts?

Tā vairs neeksistē, bet tolaik, kad PSRS eksistēja, tā bija starptautiski atzīta valsts," – atgādināja deputāts.

Kabanovs uzskata par izdomātu argumentu, ka šī forma jāaizliedz, jo to nēsājuši tie, kas īstenojuši komunistiskās represijas pret latviešu tautu. Uz šī pamata var aizliegt arī Latvijas armijas tradicionālo pirmskara formu, jo to nēsājuši arī policijas bataljoni vērmahta aizmugurē un pat Holokausta dalībnieki.

Шествие в День памяти жертв коммунистического террора. Иварс Калькис, Инара Мурниеце, Раймондс Вейонис, Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā Baltijas valstīs pielīdzināja genocīdam politiskās represijas PSRS

Viņš atgādināja, ka padomju armijas formastērpu nēsāšana nav masveida tradīcija, publiskos pasākumos to nēsā daži desmiti cilvēku, tāpēc aizliegums nav pamatots. Vēl vairāk, šī prasība ir provokatīva, jo neizbēgami novedīs pie konflikta starp policistiem un sirmgalvjiem.

"Var būt konflikti būs arī ar traģiskām sekām. Nedrīkst stādīt policiju pret sirmiem cilvēkiem," uzsvēra Kabanovs.

"Un vai jūs, Nacionālās apvienības deputāti, pieņemsiet drosmi personīgi aizturēt vecus vīrus padomju mundieros ar sarkanajām zvaigznēm? Starp jums daži ir zemessargi. Vai jums ir tikai drosme ņirgāties pret tiem, kas nevar jums atbildēt?" vaicāja "Saskaņas" deputāts.

Politiķis atgādināja, ka mūsdienu Latvijas formastērps ir nopērkams katrā veikalā.

"Labas gribas cilvēki Latvijā atradīs asimetrisku atbildi tiem, kuri šodien piedāvā sagraut monumentu Pārdaugavā vai reabilitēt Viktora Arāja bendes komandas dalībnieku Herbertu Cukuru jeb aizliegt sarkanās armijas formu," ir pārliecināts Nikolajs Kabanovs.

Nacionāli norūpējušos politiķu emocionālākā reakcija bija vērojama pēc "Saskaņas" deputāta Igora Pimenova uzruna, kurš ir pārliecināts, ka padomju formastērpa aizlieguma pamatā ir apzināta vēstures izkropļošana un centieni aizvainot tos, kuri cīnījās pret nacismu un uzvarēja.

Ziņu lente
0