Transports, krāsnis un Sahāras putekļi: kāpēc Latvijai draud vairāku miljonu sods

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasРига
Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aprīlī Rīgā bija 21 diena, kad gaisa piesārņojums pārsniedza normu, savukārt pēc ES standartiem, šādu dienu skaits gadā nedrīkst pārsniegt 35 dienas; ja situācija nemainīsies, Eiropas Komisija piedzīs no Latvijas desmitiem miljonu eiro.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Latvijai draud sods par gaisa piesārņojuma normas pārsniegšanu – Eiropas Komisija sākusi cieto putekļu daļiņu satura pārbaudi galvaspilsētas gaisā, vēsta TV3.

No atļautajām 35 dienām gadā, kad piesārņojums drīkst pārsniegt normu, Rīgā jau aprīlī šādu dienu skaits bija 21. Ja pārkāpums tiks apstiprināts, sods var sastādīt desmitiem miljonu eiro.

Парогазовая теплоэлектростанция - Sputnik Latvija
ES var piespriest sodu Lietuvai par gaisa piesārņošanu

Par soda draudiem brīdina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) - Eiropas Komisija sāka pārkāpuma izmeklēšanas procedūru jau 2014. gadā, un šobrīd notiek pasākumu pārbaude, kurus Latvija veic, lai mazinātu piesārņojumu. Vissliktākie rādītāji ir Rīgā – visvairāk satura normu gaisā pārsniedz PM10 cietās putekļu daļiņas.

"Tīri objektīvi Rīgai ir jāsamazina putekļu emisiju piesārņojums. Tas ir, gan ierobežojot transporta plūsmas atsevišķās ielās, gan pārskatot individuālo apkures iekārtu izmantošanu, jo arī tas vairākās pilsētas vietās rada emisiju problēmas," uzskata VARAM valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola.

Kaut arī šobrīd līdz 2020. gadam galvaspilsētā tiek īstenota gaisa kvalitātes uzlabošanas programma, ministrijā uzskata, ka Eiropas Savienības izvirzītos mērķus līdz nākamajam gadam Latvija nespēj sasniegt.

Rīgas domē nenoliedz, ka visus programmas mērķus sasniegt neizdosies, bet uzsver, ka darbs notiek.

"Tā ir gan satiksmes infrastruktūras pārbūve, satiksmes pārvirzīšana no centra pa dažādiem apvedceļiem. Arī pasākumi, kas attiecas ne tikai satiksmes, bet arī daļēji brīvostas darbībām. Arī uz kurināmā izmantošanu," norādīja Rīgas domes Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe.

Энергетические объекты Крыма - Sputnik Latvija
Euronews: katru gadu netīra gaisa dēļ mirst pusmiljons eiropiešu

Pēdējo gadu laikā pieļaujamā piesārņojuma pārsniegšanas dienu skaits Rīgā bijis mazāks, nekā 35 dienas gadā, pastāstīja Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Pēc ekspertu liecībām, šogad cieto putekļu daļiņu saturs gaisā paaugstinājies visā Latvijā.

"Tas saistīts ar savvaļas ugunsgrēkiem Ukrainā, arī ar Sahāras tuksneša putekļiem. Gada griezumā drīkst būt 35 pārsniegšanas gadījumi, bet šobrīd ir 21 diena Rīgā, Brīvības ielas stacijā," pastāstīja Meteoroloģijas centra pārstāve Aiva Einbaha.

Latvija saņem pārmetumus arī par monitoringa staciju Krišjāņa Valdemāra ielā, kura izmēra transporta radīto piesārņojumu, – tā jau divus gadu nestrādā. Stacijas atjaunošanas un modernizācijas iepirkumi netiek veikti, jo tie vairākas reizes tika apstrīdēti. Kaut gan paša iepirkuma rīkošana nav viegla lieta, un prasības ir jaunas, ministrijā cer, ka ar trešo reizi tas būs veiksmīgs, jo monitorings šajā vietā ir nepieciešams.

"Paskatoties vēsturiskos datus, kur bija konstatēti pārsniegumi, pamodelējot ar satiksmes plūsmu, nav pamata uzskatīt, ka pārsniegumi nenotiek," paziņoja Alda Ozola.

Ziņu lente
0