Latvietis centās nelegāli pārdot Krievijas polārlāča kažokādu

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasМедвежонок белого медведя
Медвежонок белого медведя - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaut arī Latvijā katru gadu konstatē desmitiem retu dzīvnieku vai izstrādājumu no tiem nelegālu pārdošanas gadījumu, ar sludinājumu par baltā lāča kažokādu kārtības sargi saskārās pirmo reizi.

RĪGA, 4. maijs – Sputnik. Kārtējās tirdzniecības vietu pārbaudes un Interneta monitoringa laikā aprīlī Latvijas kārtības sargi konstatēja vairākus nelegālās kažokādu izstrādājumu tirdzniecības gadījumus. Viens no šādiem tirgotājiem centās pārdot polārlāča kažokādu par 200 eiro, vēsta Latvijas Radio.

Dabas aizsardzības pārvaldes speciālists Jēkabs Dzenis pastāstīja, ka iepriekš Latvijas nelegālajā tirgū jau centušies pārdot brūnā lāča kažokādas izstrādājumus, taču šis ir pirmais gadījums, kad runa ir par baltā lāča kažokādu.

"Tā ir pilna izmēra lāčāda, kas iegūta no polārlāča. Visticamāk, ieguves vieta ir bijusi Krievija, kurā ir iespējamas legālas lāču medības, tās gan ir dārgas, un attiecīgi personai ir nepieciešamas visas atļaujas, lai trofeju Latvijā varētu pēc tam ievest.

Taču, ja arī šādas medības veiktas, tad tā trofeja paliek pašam medniekam, nekādā gadījumā to nevar izmantot komerciālam nolūkam.

Šis piedāvājums, kā jau liela daļa, parādījās sludinājumu portālā ss.com. Un šajā gadījumā pārdevējs ir Latvijas pilsonis, bet, kā šī āda nonākusi Latvijā, to mēs nezinām," pastāstīja Dzenis.

Cita privātpersona pārdeva plēsējputna izbāzni par 380 eiro.

Горилла - Sputnik Latvija
Ekologi nosaukuši izmirstošo sugu precīzu skaitu

Šādu likumpārkāpumu statistika pēdējo desmit gadu laikā bijusi nemainīga, pastāstīja pārvaldes darbinieks. Katru gadu tiek fiksēti 20-30 gadījumi, kas saistīti ar apdraudēto sugu tirdzniecību gadījumiem uz Latvijas robežām, un vēl apmēram 10 gadījumu Latvijas iekšējā tirgū.

"Bieži mēs arī iegūstam informāciju par potenciālo pārkāpumu, bet neizdodas tos atklāt.

Pēdējās pārbaudēs arī peļu klijāna izbāznis konfiscēts, un te jāatzīst, ka tā diemžēl arvien ir tendence, ka pat nejauši bojā gājušos un atrastos dzīvniekus saskata par potenciālo izbāzni. Taču ir nepieciešamas speciālas atļaujas, lai tādu veidotu, pēc tam turētu mājās vai tirgotu," skaidro Dzenis.

Abas privātpersonas nespēja apstiprināt legālu dzīvnieku izcelsmi, tāpēc pret viņiem iesāktas administratīvā pārkāpuma lietas saistībā ar dzīvnieku aizsardzības prasību pārkāpšanas faktu. Atbildība par šādiem pārkāpumiem fiziskām personām paredz no 30 līdz 1200 eiro.

Dzenis uzsvēra, ka ir svarīgi celt cilvēku informētības līmeni par šīm prasībām, jo nepieciešamos sertifikātus saņemt nav grūti, un tad problēmu ar policiju nebūšot.

Ziņu lente
0