Ekologi nosaukuši izmirstošo sugu precīzu skaitu

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasГорилла
Горилла - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības eksperti atjauno Sarkano grāmatu, viņiem dažkārt trūkst laika kvalitatīvai datu apstrādei par visiem 90 tūkstošiem sugu, kas tajā iekļautas.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Vairāk nekā 600 Sarkanajā grāmatā neiekļautu sugu dzīvnieki atrodas uz izmiršanas robežas aprēķinājuši zinātnieki. Savus datus viņi publicēja žurnālā Conservation Biology.

"Kad Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības eksperti atjauno Sarkano grāmatu, viņiem dažkārt trūkst laika kvalitatīvai datu apstrādei par visiem 90 tūkstošiem sugu (kas tajā iekļautas – red.). Bieži vien informācija ir novecojusi vai vienkārši nekvalitatīva. Rezultātā viņi neizbēgami neievēro lielu skaitu izmirstošo sugu," – pastāstīja Luka Santini no Neimegenas universitātes (Nīderlande).

Aptuveni pieciem tūkstošiem Sarkanajā grāmatā iekļautu augu un dzīvnieku sugu, draud izmiršana. Parasti šis skaits pastāvīgi pieaug, tomēr dažkārt ekologu un valdības darba rezultātā dažas sugas sarakstu pamet, vēsta RIA Novosti.

Извержение вулкана Агунг на острове Бали, Индонезия. 27.11.2017 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropieši nobijušies no zemes dzīļu svelmes. Ekologi krīt panikā

Piemēram, pirms diviem gadiem ekologi konstatēja, ka tīģeru un sniega leopardu skaits Krievijā un Āzijas valstīs ir vairākkārt pieaudzis, pateicoties plēsoņu dzīves vietu aizsardzībai un aktīvai cīņai ar malumedniekiem. No otras puses, ik gadus vairāku sugu putni, bezmugurkaulnieki un amfībijas pilnībā pazūd no Zemes virsas.

Santini un viņa kolēģi piezīmēja, ka daudzu sugu stāvokli, ko viņi aktīvi pētījuši, Sarkanā grāmata bieži vien nenovērtē pietiekami augstu. Neskatoties uz šo sugu pārstāvju skaita straujo sarukšanu un dzīves areāla samazināšanos, viņi iekļauti reto sugu kategorijā, kam draud minimāls izmiršanas risks.

Zinātnieki nolēma izmantot datora modeļus, lai aprēķinātu kāda faunas vai floras pārstāvja iznīkšanas risku, ņemot vērā areāla un skaita izmaiņas, kā arī faktorus, kas traucē to izplatībai.

Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības ekspertu formulētie "izmiršanas reitingi" precīzi sakrita ar Santini un viņa kolēģu prognozēm. Vienlaikus aplēses apliecināja, ka Sarkanā grāmata pienācīgi nenovērtē kopējo izmirstošo sugu skaitu – izrādījies, ka to skaits ir par sešiem simtiem lielāks.

Bioloģijas zinātņu doktore, Krievijas Ģeopolitisko problēmu akadēmijas viceprezidente Irina Jermakova - Sputnik Latvija
Biologs: bada nebūs, jo daudzi izmirs

Vairākas sugas nav iekļautas sarakstā divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, Sarkanā grāmata tiek atjaunota reti, bez dzīvnieki pēdējos gados izmirst aizvien ātrāk. Otrkārt, pēc zinātnieku domām, Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības ekspertu statistiskās metodes ir novecojušas.

Šī iemesla dēļ Santini un viņa kolēģi cer, ka ekologi, kuri strādā pie saraksta, tuvākajā laikā pārņems viņu metodiku. Sarkanās grāmatas preses dienests pastāstīja, ka tās eksperti idejai piekrīt un plāno tuvākajā laikā sākt lietot dzīvnieku areāla kartes, kas izstrādātas ar datora un mākslīgo pavadoņu palīdzību.

Ziņu lente
0