"Kapu tramvaja" nebūs: lauzts līgums ar "Rīgas satiksmi"

© Sputnik / Sergey MelkonovРемонтные работы на Брасовском мосту в Риге
Ремонтные работы на Брасовском мосту в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Rīgas satiksmei" nāksies atgriezt "kapu tramvaja" projektam jau piešķirtos 451 tūkstoti eiro.

RĪGA, 3. maijs – Sputnik. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) nolēma vienpusējā kārtā lauzt līgumu ar uzņēmumu "Rīgas satiksme" par ES fondu līdzfinansēto tramvaja projektu Skanstes rajonā, vēsta tvnet.lv.

Iepriekš projekta ietvaros CFLA jau izmaksāja "Rīgas satiksmei" 451 tūkstoti eiro, un šie līdzekļi uzņēmumam ir jāatgriež līdz 2019. gada 3. augustam.

Lēmumu par līguma laušanu pieņēma pēc projekta ieviešanas risku analīzes, auditoru firmas Ernst&Young Baltic slēdziena, informācijas, kuru sniedza pati "Rīgas satiksme", kā arī citām pieejamām ziņām par uzņēmuma darbību.

Низкопольный трамвай в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas satiksme pārtraukusi iepirkumus "kapu tramvaja" projektā

Pēc CFLA direktora Mārča Brenča sacītā, aģentūra secināja, ka pastāv varbūtība, ka projektu nebūs iespējams īstenot atbilstoši plānam un deklarēt izdevumus pēc Eiropas Komisijas projekta.

Brencis piebilda, ka "Rīgas satiksmē" joprojām pastāv problēmas darba organizācijā un projekta vadībā, saglabājas aizdomas par iespējamo krāpšanos iepirkumu veikšanā.

"Atgādinu, ka pret krāpšanu un korupciju fondu projektos ir "nulles tolerance". Rezumējot - viss apstākļu kopums pašreiz skaidri rāda, ka ES fondu rāmjos projekts nevar tikt īstenots," pateica Brencis.

Iepriekš CFLA apturēja ES finansējumu minētajam projektam, lai novērstu iespējamos finanšu riskus, ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ierosināto kriminālprocesu par korupciju RS.

Izdevumi tramvaju infrastruktūras uzlabošanas projekta vajadzībām plānoti 97,4 miljonu eiro apmērā, neskaitot PVN. Eiropas Savienības finansējums - 65,66 milj. eiro. Rīgas satiksme līdzfinansējums Skanstes līnijas vajadzībām paredzēts 27,4 milj. eiro apmērā, citi publiski līdzekļi – 4,33 milj. eiro.

"Kapu tramvajs"

Skanstes tramvaja maršruta projekts, ko tautā iesaukuši par "kapu tramvaju", tika prezentēts 2016. gadā un izraisīja iedzīvotāju masveida neapmierinātību. Lieta tāda, ka viens no tramvaju posmiem ies pa Senču ielu, kas šķērso divus memoriālos kompleksus – pareizticīgo Pokrova kapus un luterāņu Lielos kapus.

Трамвай на улице Кришьяня Барона в Риге - Sputnik Latvija
"Kapu tramvajs" kļuvis par Rīgas korupcijas skandāla upuri

Rīdzinieki raizējās, ka braucamās daļas paplašināšana Senču ielā novedīs pie dažu apbedījumu vietu iznīcināšanas. Pret jauno maršrutu uzstājās politiķi, sabiedrības iniciatīvu portālā petīciju pret jaunās tramvaju līnijas celtniecību tika savākti apmēram pusotrs tūkstotis parakstu, taču beigās par galveno šķērsli "kapu" tramvaja ceļā kļuva ABLV likvidācija. Tās dēļ palika neskaidrs Skanstes rajona apbūves jautājums. 11% rajona bija paredzēti iecerētajam kvartālam New Hanza, ko finansēja banka. Nezināms ir arī Mūsdienīgās mākslas muzeja liktenis, kuram bija jākļūst par vienu no rajona pērlēm.

Tomēr "Rīgas satiksme" pārstāvji aizvadītā gada martā apliecināja, ka iepirkuma dokumentācija jau tiek gatavota un iemeslu bažām nav.

Ziņu lente
0