Darba vietas Latvijā – starp bīstamākajām Eiropā

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasРабочие собирают урожай капусты
Рабочие собирают урожай капусты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējos septiņus gadus visbīstamākā valsts strādniekiem bija Rumānija, bet Latvija negrozāmi sekoja tās pēdās.

RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. Pasaules darba aizsardzības dienā Eurostat publicēja statistiku par letāliem nelaimes gadījumiem darba vietā. Izrādījās, ka strādniekiem visdrošākā ir Nīderlande, otro vietu ieņēmusi Vācija, trešo – Zviedrija. Lielākais nāves gadījumu skaits darba vietā uz 100 tūkst. cilvēku fiksēts Luksemburgā, otro vietu ieņēmusi Rumānija, tai seko Latvija.

Eksperti uzskata, ka Luksemburgas sliktie rādītāji saistīti ar iedzīvotāju nelielo skaitu – viens nelaimes gadījums var nopietni sabojāt statistiku, vēsta Euronews.

Производство бетона - Sputnik Latvija
Nāves gadījumu skaits darba vietās Latvijā gada laikā pieaudzis par trešo daļu

Pie tam Rumānija, kas ieņēma otro vietu, pēdējos septiņus gadus bija visbīstamākā valsts strādniekiem, bet Latvija negrozāmi sekoja tās pēdās.

Iespējams, uzskata eksperti, šāds rādītājs veidojies tādēļ, ka Rumānija ir agrāra valsts un liels skaits strādnieku ir nodarbināti lauksaimniecībā, kur nelaimes gadījumi ir biežāki nekā ofisā.

Lielākā daļa nelaimes gadījumu darba vietā Latvijā – 80% letālu un 65% smagu nelaimes gadījumu notiek celtniecībā, lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, transporta un noliktavu nozarē, kā arī apstrādes rūpniecībā. Riska grupā ir nepieredzējuši darbinieki, vīrieši: 2018.gadā 35% reģistrētu nelaimes gadījumu notikuši ar darbiniekiem, kuru stāžs nepārsniedz gadu, bet 65% - ar vīriešiem, tostarp 78% smagu un 96% letālu nelaimes gadījumu.

Pie tam gandrīz visas traumas un nāves gadījumus bija iespējams novērst: 85% visu reģistrēto nelaimes gadījumu, 84% smago un 72% letālo gadījumu 2018.gadā notika darba aizsardzības noteikumu vai instrukciju neievērošanas rezultātā, tika pielietotas nepareizas vai nepieļaujamas darba metodes vai konstatēta darbinieku nepiesardzība.

Ziņu lente
0