"Esi drošs, ka darbs ir drošs": Latvijas iedzīvotājus lūdz būt uzmanīgākiem

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasКаски рабочих
Каски рабочих - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā darbavietā bojāgājušo skaits ir divreiz lielāks, nekā ES.

RĪGA, 29. marts – Sputnik. Salīdzinot ar 2017. gadu, 2018. gadā letālu gadījumu skaits darbavietās palielinājies par 20%, vēsta Valsts darba inspekcijas (VDI) mājaslapa.

Absolūtais vairākums nelaimes gadījumu darbā – 80% letālu un 65% smagu – notiek četrās nozarēs – celtniecībā, lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, transporta un noliktavu  nozarē un pārstrādes rūpniecībā. Šajās nozarēs pērn notikuši 1272, jeb 58% no visiem reģistrētajiem nelaimes gadījumiem.

Рабочий на стройке - Sputnik Latvija
Visbiežāk Latvijā nelegāli strādā Ukrainas un Moldovas pilsoņi

Saskaņā ar VDI datiem, 2018. gadā Latvijā reģistrēts 2181 nelaimes gadījums, 207 no tiem darbinieki guvuši smagus veselības traucējumus, 25 gadījumos bija letāls iznākums. Kopīgais nelaimes gadījumu darbā skaits 2018. gadā, salīdzinot ar 2017. gadu, palielinājies par 13,7%, letālu gadījumu skaits – par 19%. Latvijā darbavietā bojāgājušo skaits ir divreiz lielāks, nekā vidēji ES, paziņoja VDI vadītājs Renārs Lūsis.

Riska grupā ietilpst nepieredzējuši darbinieki un kopumā vīrieši. 2018. gadā 35% reģistrēto nelaimes gadījumu notika ar darbiniekiem, kuru darba stāžs bijis mazāks, nekā gads. Ar tiem notika 33% smagu un 28% letālu nelaimes gadījumu darbavietā. 65% pērn reģistrēto nelaimes gadījumu darbā notika ar vīriešiem, tostarp 78% smagu un 96% letālu nelaimes gadījumu.

Taču praktiski visas traumas un nāves varēja novērst: 85% visu reģistrēto nelaimes gadījumu, 84% smagu un 72% letālu gadījumu 2018. gadā notika darba aizsardzības noteikumu vai instrukciju neievērošanas, nepareizu vai nepieļaujamu darba metožu izmantošanas vai darbinieku neuzmanības dēļ.

Ņemot vērā šos datus, VDI uzsāk sociālo kampaņu "Esi drošs, ka darbs ir drošs". Kampaņas ietvaros jebkurš uzņēmums, kurā strādā mazāk, nekā 249 darbinieki, un kurš darbojas bīstamās nozarēs, var iesniegt pieteikumu Eiropas sociālā fonda bezmaksas atbalstam, lai sakārtotu darba vidi atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Līdz 2023. gada 31. decembrim plānots sniegt atbalstu 4700 uzņēmumiem. Eiropas sociālais fonds šiem mērķiem piešķīris 12 miljonus eiro.

Ziņu lente
0