Latvijas krievi atkal konsolidējas: 9. maijā Rīgā notiks "Nemirstīgā pulka" gājiens

© Sputnik / Sergey MelkonovAkcija "Nemirstīgais pulks" Rīgā
Akcija Nemirstīgais pulks Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā 9. maija svētku pasākumu rīkošanai iesniegti četri pieteikumi.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Līdz šim Rīgas domē iesniegti četri pieteikumi svētku pasākumu rīkošanai Uzvaras dienā, 9. maijā, informēja Rīgas pašvaldības pārstāve Aira Šmelde, vēsta Mixnews.lv.

Biedrība "9maijs.lv" jau 8. maijā no plkst. 17:00 līdz 21:00 grasās rīkot pasākumu pie Uzvaras pieminekļa. 9.maijā no plkst. 9:00 līdz 23:00 tā pati biedrība plāno vēl vienu pasākumu. Šajās akcijās plāno piedalīties 1000 cilvēki.

Akcija Nemirstīgais pulks Rīgā - Sputnik Latvija
Uzvaras diena Rīgā: 150 tūkstoši pie pieminekļa un 15 tūkstoši "Nemirstīgajā pulkā"

Rīgas dome saņēmusi pieteikumu no privātpersonas "Nemirstīgā pulka" pulcēšanās un gājiena rīkošanai.

Gājiens notiks no plkst. 13:00 līdz 18:00 maršrutā no Aleksandra Grīna bulvāra stūra pa Slokas ielu līdz Uzvaras parkam. Arī šim pasākumam pieteikti 1000 cilvēki.

Vēl 50 cilvēki piedalīsies "Jaunās Saskaņas" partijas pasākumā. Akcijas nosaukums ir "Uzvaras un Eiropas dienas gājiens "Nemirstīgais pulks". Pasākums notiks 9. maijā no plkst. 12:00 līdz 14:00 maršrutā no 11. Novembra krastmalas, pāri Akmens tiltam, līdz Uzvaras parkam.

Pēc Šmeldes sacītā, visi pieteikumi iesniegti likumā paredzētajā kārtībā, un pašvaldības rīcībā nav informācijas, kura liktu ierobežot pasākumu rīkošanu.

Iepriekš ziņots, ka akcija "Nemirstīgais pulks" iekļauta Latvijas Valsts drošības dienesta (VDD) pārskatā.

Krievi konsolidējas

Pārskatā norādīts, ka pasākums tiek rīkots vairāk nekā 80 valstīs, tostarp arī Latvijā, no 2015. gada. pārskata autori uzsvēra, ka akcija "Nemirstīgais pulks" Rīgā ir lielākais ārpus Krievijas robežām, savukārt tā rīkotāji iekļauti "Nemirstīgā pulka" starptautiskajā koordinācijas padomē kopā ar pārstāvjiem no Krievijas, Krimas, Izraēlas, Vācijas, Norvēģijas un Kirgizstānas.

Защитят или снесут памятник Освободителям - Sputnik Latvija
Video
Nedrīkst nojaukt: tūkstošiem cilvēku nostājas aizsardzībā – pie pieminekļa Atbrīvotājiem

Līdz ar to VDD atzīmēja augstu dalībnieku mobilizācijas pakāpi un to, ka akcija tiek izmantota kā "Krievijas nācijas un ārzemju tautiešu konsolidācijas instruments". VDD norāda, ka konsolidācijas nolūkos tiek izmantota "tā dēvētā uzvaras ideoloģija", un arī pašu Uzvaras dienu ziņojumā nosauca par "tā dēvēto".

Te ir vērts piebilst, ka aprīļa sākumā Latvijas Saeima otrajā lasījumā apstiprināja likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" grozījumus, kuri paredz PSRS Bruņoto spēku, kā arī nacistiskās Vācijas formastērpu izmantošanas aizliegumu publiskos pasākumos.

Likumprojekta autori neslēpa, ka nacistu formastērpu valkāšana viņiem rūp daudz mazāk, nekā padomju karaspēku formastērps un simbolika. Radās jautājums par to, vai veterāni un visi tie, kas iziet Latvijas ielās Uzvaras dienas svinībās, varēs uzvilkt formastērpu un izmantot padomju armijas simboliku. Nav brīnums, ka likumprojekts izraisīja asi negatīvu reakciju sabiedrībā gan arī politiķu un tiesībsargu vidū.

Uzvara – tā ir vērtība

Akcijas "Nemirstīgais pulks" rīkotāja Latvijā Margarita Dragile Sputnik Latvija intervijā paziņoja, ka vairumam akcijas "Nemirstīgais pulks" dalībniekiem pasākums ir iespēja paziņot par to, ka šī uzvara ir viņu vērtība. Savukārt normāls cilvēks ar veselu saprātu nekautrēsies no tā, ka viņa vectēvi, vecvectēvi uzvarēja hitlerisko Vāciju.

Tāpat viņa paziņoja, ka "Nemirstīgais pulks" ir mierīga akcija, ģimenes atmiņu akcija. Un katru gadu "Nemirstīgā pulka" rindās cilvēku skaits kļūst arvien lielāks.

Publicists un sabiedrības aktīvists Vladimirs Lindermans Sputnik Latvija iknedēļas politisko notikumu apskatā runāja par to, ka likuma pieņemšanai par formastērpu nevajadzētu atturēt cilvēkus no padomju formastērpa simbolikas izmantošanas, neraugoties uz draudīgajiem soda skaitļiem 700 eiro apmērā.

Pēc Lindermana sacītā, ir jāparāda, ka krievi aizstāvēs savas vērtības par spīti visiem šķēršļiem, kurus liek Latvijas varasiestādes.

Ziņu lente
0