Aizsardzībai gatavi: Latvija spēj ražot munīciju un sauso uzturdevu

© Sputnik / Sergey MelkonovСолдаты латвийской армии в строю
Солдаты латвийской армии в строю - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pastāstīja, kā Latvija var stiprināt aizsardzību.

RĪGA, 17. aprīlis – Sputnik. Latvija spēj attīstīt militāro industriju – valstij ir pa spēkam ražot munīciju un sausās pārtikas devas karavīriem, pastāstīja bijušais aizsardzības ministrs, Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis.

Intervija NRA Bergmanis uzsvēra, ka saskata Latvijā potenciālu militārās industrijas attīstībai. Viņaprāt, iespējams sākt ar pārtikas ražošanu karavīriem.

"Tās sausās pārtikas devas, kas tiek ražotas pie mums, ir ļoti labas. Manuprāt, labākas par līdzīgām, ko ražo citās valstīs. Mēs diezin vai spēsim ražot iznīcinātājus, kas arī nav vajadzīgs, bet, sadarbojoties ar citām valstīm un kompānijām, ir iespējams darīt diezgan daudz - munīcijas, apģērba, pārtikas ražošanā," konstatēja Bergmanis.

Latvijas karavīra sauso uzturdevu veido: ātri pagatavojama biezputra ar augļiem vai ogām, vai citām piedevām, šokolāde vai konfektes, džems vai medus, rieksti vai žāvēti augļi, šķīstošā kafija, tēja, cukurs, kā arī sērkociņi, plastmasas karote, sausais spirts ar metāla uzsildīšanas virsmu utt.

Iepriekš AM uzdeva Latvijas lauksaimniecības universitātes zinātniekiem uzlabot sauso uzturdevu ar plašāku produktu sortimentu un pagarināt to derīguma termiņu.

Daudz laika nāksies veltīt remontam

Politiķis ir pārliecināts, ka militārās industrijas attīstība dāvās nozīmīgu ieguldījumu valsts aizsardzībā – valsts ne tikai tērēs naudu militārās tehnikas iegādei, bet arī saņems pasūtījumus formastērpu, munīcijas, sauso uzturdevu ražošanai. Turklāt Latvijas uzņēmumi varēšot remontēt iegādāto tehniku.

"Arī dažādu veidu tehnika, kas iegādāta no Lielbritānijas vai Austrijas, ir laiku pa laikam jāremontē. Mēs taču nevedīsim to remontēt uz Lielbritāniju. Tās arī ir iespējas vietējiem uzņēmumiem un speciālistiem," atzīmēja Bergmanis.

Politiķis ir pārliecināts, ka par militārās industrijas attīstības nozari Latvijā var kļūt bezpilota ierīču, jauno tehnoloģiju joma. Bergmanis atgādināja, ka, esot aizsardzības ministra amatā, viņš jau daļēji nodrošinājis militārās industrijas attīstību Latvijā.

Pērnruden Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) saņēmuši 30 no 47 lietotajām pašgājējhaubicēm, kas iegādātas Austrijā. Ziņots, ka kopumā tiks iepirktas 47 militārās tehnikas vienības. Vienas iekārtas cena atbilstoši modifikācijai sastāda 60-140 tūkstošus eiro.

Шведский гусеничный вездеход Bv 206 латвийской армии - Sputnik Latvija
Latvijas armija uzticējusi visurgājēju remontu igauņu speciālistiem

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis iepriekš paskaidroja, ka pagaidām Latvija var iegādāties tikai lietotas haubices – jaunām trūkst naudas. Taču, pēc viņa vārdiem, šis bruņojums ir labāks nekā līdz šim NBS rīcībā esošās iekārtas.

2018. gadā Latvijas aizsardzības budžets sasniedza 576 milj. eiro – par 126,8 milj. vairāk nekā gadu iepriekš. Latvijas valdība nolēma palielināt AM pamata izdevumus 2019. gadam par 12,369 milj. eiro, 2020. gadā – par 14,309 milj. eiro, 2021. gadā — par 53,532 milj. eiro, lai nodrošinātu aizsardzības izdevumus 2% apmērā no IKP.

Ziņu lente
0