Latvijā var atcelt kriminālatbildību par narkotiku lietošanu

CC0 / pixabay / 7raysmarketing / Конопля
Конопля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Iekšlietu ministrijā uzskata, ka jākoncentrējas uz sabiedrības veselības un profilakses.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Pēc Latvijas Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāra vietnieka Jāņa Bekmaņa sacītā, iespējams, Saeimas apspriešanai tiks iesniegti grozījumi, kuri atcels kriminālatbildību tiem, kas lieto narkotikas, vēsta Grani.lv.

Tāpat Bekmanis norāda, ka nākotnē valsts politikai narkomānijas apkarošanā jāfokusējas uz sabiedrības veselības un profilakses. Tāpēc ar problēmu ir jānodarbojas nevis IeM, bet citai iestādei – Veselības ministrijai.

Марихуана - Sputnik Latvija
Medicīniskās marihuānas legalizācija: Valsts policija - par, Veselības ministrija - pret

IeM valsts sekretāra vietnieks paskaidroja, ka dotajā brīdī Tieslietu ministrijā apspriež, vai Latvijas naudas un cita veida sodu sistēma saistībā ar narkotiku lietošanu rada nepieciešamo efektu.

Pēc Bekmaņa sacītā, daudzas Eiropas Savienības valstis atcēlušas kriminālatbildību par narkotiku lietošanu. Piemēram, Portugāle, kur līdz ar narkotiku dekriminalizāciju valsts ir veikusi nopietnas investīcijas veselības aprūpes nozarē.

Tiek atzīmēts, ka Latvijā populārākais narkotiku veids ir marihuāna. Pēc tam seko amfetamīns un opioīdi.

Tuvojoties legalizācijai

2018. gadā IeM jau centās iniciēt diskusiju par marihuānas legalizāciju medicīnas nolūkos. Iestādē norādīja, ka, ņemot vērā citu valstu pieredzi, ir nepieciešama sabiedrības diskusija par šo tematu, taču, visticamāk, pēc tās rezultātiem tiks pieņemt lēmums par to, ka grozījumu ieviešanai likumdošanā nav pamata.

Marihuāna - Sputnik Latvija
Daugavpilī likvidēta neliela marihuānas siltumnīca

Pašā IeM marihuānas smēķēšanas un tās audzēšanas privātai lietošanai ārstnieciskos nolūkos legalizēšanu vērtēja kritiski. Pirmkārt, degošas vielas smēķēšanu nevar saukt par veselīgu praksi. Otrkārt, katrā augā var būt atšķirīgs tetrahidrokanabiola (kanabinoīdu aktīvā viela), tāpēc ārstiem būtu grūti noteikt devu.

Tāpat tika runāts par to, ka šāda prakse, visticamāk, būs saistīta ar mēģinājumiem legalizēt vieglo narkotiku lietošanu. Ministrijā norādīja, ka neatbalsta šāda veida iniciatīvas.

IeM atzīmēja, ka medicīniskās marihuānas legalizācijas diskusiju rīkošanā jāaicina dažādu nozaru eksperti. Taču, pētījumu, kuri sniegtu objektīvu informāciju par kaņepju lietošanas legalizācijas politikas plusiem  citās valstīs, tobrīd bija pārāk maz.

Ziņu lente
0